Gépagy blog

Gépagy blog

Svájci tehenek szellentik tele metánnal a légkört

2014. október 10. - fulopmiklos

A híres svájci sajt és csokoládé az alpesi ország egyik jelképének is tekinthető tehenek tejéből készül. A tejtermelő tehenészeteknek azonban van egy másik terméke is – a metán. Manapság a tudósok repülőgépre szerelt elemzőkészülékkel mérik az üvegházgázok körébe tartozó metán kibocsátási szintjét.

swiss cow methane.jpg

A kiemelkedő szarvasmarha-tartási hagyományokkal rendelkező Svájcban a mezőgazdasági szektor 1,5 milliós szarvasmarha-állománya felelős az ország éves metánkibocsátásának 80%-áért. Azonos súlyra vetítve a metán hússzor károsabb hatást fejt ki a klímára, mint a széndioxid. 

Az utóbbi időben alapos vizsgálatnak vetették alá Svájc metánkibocsátásra vonatkozó becsült adatait, mivel azok nem állnak összhangban a légköri mérések eredményeivel. Az adatok pontosságának pedig kiemelkedően fontos szerepe van, mivel Svájc egyike annak a 28 országnak, amelyek öt évvel korábban vállalták, hogy nyomon követik mezőgazdaságuk kibocsátási értékeinek alakulását. Azt követően, hogy a kutatásban résztvevő repülőgép – szárnyai alatt a felszerelt elemzőeszközzel – 50 méteres magasságban végig repült Közép-Svájc hegyei és völgyei fölött, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a metánkibocsátásra vonatkozó svájci becslések pontatlanok.

cow methane.jpg

„A metánkibocsátásra vonatkozó nyilvántartási becslések valószínűleg túl alacsonyak”- írják a svájci tudósok abban a cikkben, amely a Journal of Geophysical Research című folyóiratban jelent meg. Álljanak bármilyen nagy becsben is a svájci szarvasmarhák, a tények azt mutatják, hogy a kérődzési folyamatot kísérő böfögés, a bélgázok és az ürülék adja annak a metánemissziónak a jelentős részét, aminek csökkentését, többek között a tehenészetek takarmány-összetételével is kísérletező Svájc célul tűzte ki. A mezőgazdasági tevékenységekre, köztük a többi kérődző állat, így a juhok metántermelésére is visszavezethető metánkibocsátás problematikájának jobb megértése, ill. a probléma kezelése érdekében, a svájci tudósok figyelme az ABB által gyártott metán analizátora felé fordult.

ABB fast gas methan analysator swiss.jpg

Hogyan működik?

A repülőgép fedélzetére telepített készülék a kis magasságú repülések során levegőmintákat gyűjt, majd a mintákon lézersugarat bocsát keresztül. A spektrométer elemzi a fényt, és pillanatok alatt meghatározza a levegő összetételét. A svájci kutatók elsőként bizonyították be, hogy a repülőre szerelt elemzőeszközzel gyűjtött minták alapján számított, becsült értékek jól használhatók a mezőgazdasági régió metánkibocsátási értékeinek a meghatározására.

Az elemzőeszköznek köszönhetően a tudósok gyorsabban és átfogóbban, jóval nagyobb területre – a Luzern közelében található Reuss folyó völgyében pl. már több száz négyzetkilométerre – terjeszthetik ki a kutatásaikat, mint a hagyományos, a terepszinten végzett levegőminta-vételezéssel.

Meglepő adat

Egy korábbi vizsgálat kimutatta, hogy az Egyesült Államok kb. 50 millió tonna állattenyésztésből származó metánt bocsát évente a légkörbe, ez azt jelenti, hogy a metánemisszió körülbelül ugyanakkora üvegházhatást eredményez, mint az ország gépkocsi- és repülőforgalmából származó szén-dioxid fél év alatt. A megdöbbentő adatok jól mutatják a probléma súlyát, illetve a tehenek ez irányú aktivitását.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr316773317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása