Gépagy blog

Gépagy blog

High-tech menedékház a Mont Blanc tetején

2014. október 02. - fulopmiklos

Több évig tartó projekt eredményeként elkészült a Francia Alpok legmagasabban fekvő menedékháza, amely egyedi építészeti és energiahatékonysági megoldásokkal épült a Mont Blanc tetején, hogy a lehető legkisebb környezeti lábnyommal terhelje a környezetét.

Francia Alpok legmagasabban fekvő menedékháza, a Refuge du Goûter elnyerte a HQE (Haute Qualité Environnemental, kiváló környezetvédelmi minőség) tanúsítványt. Az egyedülálló technológiai megoldásokkal felszerelt épület hivatalos megnyitó eseményeit szeptember elején rendezték meg.

Refuge du Goûter.jpg

A 3835 méteres magasságban található Refuge du Goûter az utolsó menedékház a Mont Blanc-on, mielőtt a mászók elérnék a hegy csúcsát a „royal traverse” útvonalon (a francia normál úton). A tervezés során a helyszínre jellemző extrém körülményeknek megfelelő ötletekkel kellett előállni.

Az építés során alkalmazott speciális műszaki megoldások lehetővé teszik a menedékház teljes energiarendszerének és minden erőforrásának a felügyeletét, hogy a vendégek kényelemben és biztonságban érezhessék magukat. Emellett segítik a villamos áram és a hőenergia átalakítását, elosztását, valamint felügyeletét is. A központosított vezérlőrendszernek köszönhetően az üzemeltetők felügyelhetik a berendezéseket, és valós időben, a helyszínen és távolról egyaránt megfigyelhetik az energiatermelési és -fogyasztási adatokat.

refuge-goûter-monte-bianco.jpg

A 120 férőhelyes, négyemeletes, rozsdamentes acéllal borított faszerkezetes menedékhely energiarendszere önellátó. Többféle energiaforrást, például napelemeket, biomassza-generátort és akkumulátorokat is használ. Az építőanyagok és a szakértők helyszínre szállítása sem volt egyszerű, mivel a Mont Blanc csak helikopterrel érhető el. Becslések szerint a projekt során a helikopter 3000 kört tett meg, körönként 500 kg-os teherrel.

A különleges projekt kivitelezése minden résztvevőtől magas szintű elkötelezettséget követelt meg, hogy a rendkívüli helyszínhez, magassághoz és funkcióhoz igazodó, energiahatékony és a lehető legkisebb környezeti lábnyomot hagyó épületet tudjanak kialakítani. Az építészek és mérnökök számára a vizesblokkok és a vízhálózat kialakítása is óriási kihívást jelentett, hiszen teljesen autonóm rendszert kellett kiépíteni. Az olvadó hóból összegyűjtött és felmelegített vizet főzéshez és mosáshoz lehet használni, majd utána a rendszer a vizet a wc-k öblítéséhez hasznosítja újra. A fenntarthatóság koncepciója az egész épületen tükröződik: a ház működéséhez szükséges energiát napelemek és szélturbinák szolgáltatják, kiegészítő energiaforrásként repcemag- és faapríték-tüzelésű berendezést építettek be.

Refuge_du_Gouter_gepagy_blog_hu.jpg

A több évig tartó projekt eredményeként elkészült, 16 m magas épület elliptikus-hengeres alakja egy gigantikus madártojásra emlékeztet. A homlokzatburkolat rozsdamentes acélból készült, a belső terek kialakításához a tervezők erdei- és lucfenyőt használtak. A fa tartószerkezetű falakba fagyapot hőszigetelés került.

A hivatalos megnyitó két fő eseményből állt: szeptember 4-én hat csapat indult el kötéllel összekötve, hogy az első nyitóünnepségre felmásszon a Refuge du Goûter-be, majd szeptember 6-án a hivatalos ceremóniára is sor került az Espace Mont Blanc Saint-Gervais-les-Bains-i központjában. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr786750501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása