Gépagy blog

Gépagy blog

Életveszélyes a "jóvétel" LED reflektor!

2015. március 04. - fulopmiklos

Korábban mi is beszámoltunk arról a LED reflektorról, amely internetes ajánlatként bukkan fel kihagyhatatlan fogásokat kínáló akciós-kuponos oldalakon, illetve kéretlen e-mail formájában, amely a LightMax fényvetőt kínáló honlapra vezeti a gyanútlan érdeklődőt. Az ügy újabb fejleményeként beszámolhatunk a Villanyszerelők Lapja vizsgálatáról, amely során megrendelték a kérdéses terméket, hogy aztán műszeres vizsgálatoknak vessék alá. Íme, az eredmény.

lightmax_luxray_led_reflektor_1.jpg

„Hogyan spórolhatsz havonta sok ezer forintot egy ügyes megoldással? Fényáradat fillérekből!”

A terméket promótáló honlap (www.led-reflektor.com) a legtöbb helyen kissé bugyuta megfogalmazásban, üres marketig szöveggel operál, amely azonban a laikus látogató megtévesztésére bőven alkalmas (néhány idézett mondat felbukkan a cikkben). Konkrét műszaki információt csak keveset tartalmaz, a kevés értelmezhető adat egyike a 20 W-os teljesítmény, az 1650 lumen fényáram-érték (bár itt nem így nevezik), illetve a termék ára, amely 7500 Ft.

Vegyük kézbe!

A reflektor megvásárlása a honlapon található megrendelő lap kitöltésével kezdődött. A visszaigazoló e-mailt követően két nappal a DPD futár is becsengetett a csomaggal, amelyért 8990 Ft-ot (7490 Ft + postaköltség) került kifizetésre.

lightmax_luxray_led_reflektor_9.jpg

Többé nem kell aggódnod a korai sötétedés miatt, a LED reflektor óriási fényereje 30-40 méterre megfelelő világítást biztosít. 

A reflektort rejtő dobozban se számla, se műszaki leírás, se használati utasítás, semmilyen kísérődokumentum nem volt. A termék csomagolását szemlélve gyorsan feltűnik, hogy LightMax helyett Luxray márkanév szerepel rajta, ezen felül sem gyártóra, sem származási helyre utaló megjegyzés nem található.

A reflektort a dobozból kivéve egyből elfogja az embert a „gagyi-érzés”, ugyanis a hézagos illesztések, a sorjás lemezszélek, a túlfolyt szilikon mind árulkodó jelek. A terméken márkajelzésként mindössze egy hátoldalra ferdén felragasztott matrica szolgál - itt is a Luxray brand szerepel -, illetve pluszinformációként a reflektor színhőmérséklete olvasható le (6000-6500 Kelvin) a címkéről.

lightmax_luxray_led_reflektor_3.jpg

A vizsgálat

A szemrevételezés után jöhetett a műszeres vizsgálat. A fényforrások tulajdonságainak mérésére a legalkalmasabb műszer az ún. Ulbricht-gömb. Az integráló spektrofotométer fő eleme egy zárt gömb, melynek belső oldalát egy homogén, fehér fényporból készült speciális bevonat fedi. A gömb oldalában van elhelyezve az érzékelő szenzor, melyet egy árnyékoló lapka takar el a fényforrás által kibocsátott fény elől, hogy a fénysugarak közvetlenül ne eshessenek rá. A vizsgálat során a gömbbe helyezett fényforrás fénye minden irányba reflektálódik, a gömb falán egyenletes fényeloszlást eredményezve, így a vizsgálógömb érzékelő szenzora által mérhetővé válnak a vizsgált fényforrás fénytechnikai paraméterei.

lightmax_luxray_led_reflektor_2.jpg

Biztonságos fényforrás, mely az illetéktelen behatolókat is távol tartja.

Az Ulbricht-gömb és a hozzá kapcsolt számítógép segítségével elvégezhető a fényforrások teljes fényspektrum analízise, megállapítható pl. a fényforrás fényárama (lumen), a fényforrás színhőmérséklete (Kelvin), a fényáram hasznosítás mértéke (lm/W), a fény színvisszaadási indexe és a látható fény spektrális eloszlása.

Mivel egy igen drága berendezésről beszélünk, így Ulbricht-gömb nem található úton-útfélen. Hazánkban csupán néhány helyen használnak ilyet, pl. a TÜV-Rheinland tanúsító intézetnél, az Óbudai és a Pannon Egyetemen, illetve a Tracon Electric laboratóriumában. A vizsgálatok elvégzésre ez utóbbi helyszínen került sor, ahol örömmel bocsátották rendelkezésre az ehhez szükséges eszközöket.

lightmax_luxray_led_reflektor_8.jpg

Sötétedés után is tudsz kerti összejöveteleket szervezni, valamint garázsodban, műhelyedben dolgozni.

Eredmények

A mérések nem hoztak meglepő eredményt és a felmerült kételyeket maximálisan alátámasztották. A 20 W-os LED reflektor valójában 13,09 W-ot vett fel, amelyet viccesen még rezsicsökkentő tényezőnek is nevezhetnénk. Az ajánlatban a 20 W-os teljesítményérték mellett egyedül a fényforrás fényárama került megadásra, amely az ígéret szerint 1650 lumen. Nos, a vizsgálat ezt sem támasztotta alá, a mérés 836,6 lm valós fényáramot igazolt csupán.

lightmax_luxray_led_reflektor_4.jpg

A fényforrások szintén fontos jellemzője a fényhasznosítás, vagyis a világítás hatásfoka. A fényhasznosítás a kibocsátott fényáram és a fényforrás által felvett villamos teljesítmény hányadosa, ez a vizsgált terméknél 63,9 lm/W. A szakemberek számára beszédes lehet a lámpateljesítmény cosφ értéke is, amely 0,43. Egyetlen érték volt, amely korrektnek bizonyult: a dobozon feltűntetésre került a fényforrás színhőmérséklete (6000-6500 K), melyet mérésünk is alátámasztott (6410 K).

Kiváló befektetés, 24 órás üzemeltetése csak kb. 13 Ft-ba kerül, kevesebbet fogyaszt, mint egy asztali lámpa, pár hónap alatt megtérül az ára.”

lightmax_luxray_led_reflektor_6.jpg

Konkrétan életveszélyes

A mérések után sor került a készülékházba való betekintésre is, amely nem bizonyult egyszerű feladatnak, tekintve, hogy a négy csavarral rögzített előlapi keret eltávolítása után kiderült, hogy a reflektor üvege szilikonnal van ráragasztva az öntvény házra. Hosszas küzdelem után - egy sokrétű felhasználási körrel bíró tapétavágó késsel, azaz snitzerrel – végül sikerült körbevágni a ragasztást és lefeszíteni az üveget. A szintén szilikonnal rögzített LED meghajtó és a csavarokon túl ragasztóval is fixált LED chip látványán túl a legszembetűnőbb a bekötés nélkül szabadon fityegő földelő vezeték volt, amely minden egyébtől függetlenül életveszélyessé teszi a reflektor használatát.

lightmax_luxray_led_reflektor_7.jpg

A történet itt nem ér véget, a VL szaklap munkatársai utána jártak, hogy melyik cég áll a LED reflektor terjesztése mögött, illetve felkutatták a hazai piacon található, korrekt vételnek tűnő fényvetőket, hogy megfelelő alternatívát ajánljanak az életveszélyes LightMax/Luxray reflektor megvásárlása helyett. A további részletek ide kattintva érhetők el.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr747237585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

randomuser1 2015.03.04. 16:30:26

alibabán köll megrendelni, ennyiért harmincat adnak, szállítássla együtt.
a maradékot darabonként egy ezresért el lehet adni aszomszédoknak, cask szólni köll elötte, ne fogogassák kézzel bekapcsolt álapotban mert melexik meg ráz is ha olyanja van

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.03.04. 16:34:00

Miért Ulbright-gömbben mértétek? Irányított fényforrásoknál nem valami pontos. Arra sokkal jobb a goniométeres mérés.

netnepper 2015.03.04. 17:17:17

Mitől életveszélyes ez konkrétan?
A szabályzó chip a bemeneti vezetékekkel együtt ki van öntve műgyantával és a készülékházon belül nincs nyitott ~230V-os csatlakozási pont.
A COB LED pedig egy 12V-os, vagy legfeljebb 34V-os típus.
Nekem is egy hasonló 10W/12V-os COB LED dolgozik a az asztali halogén lámpámban a régi izzó helyett és ég és föld a különbség a LED javára.
Túl van hypeolva ez az egész téma...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.04. 19:02:54

"amely minden egyébtől függetlenül életveszélyessé teszi a reflektor használatát"

Csodákat. Ha jól látom a képen, akkor ez egy kettős szigetelésű eszköz, fölösleges a földvezeték. A 230V úgy csatlakozik az vezérlőhöz, hogy ha elenged a ragasztás, akkor sincs veszély.

"A szakemberek számára beszédes lehet a lámpateljesítmény cosφ értéke is, amely 0,43."

Valóban lehetne jobb is, de nem vészesen rossz egy nagyon egyszerű kapcsolóüzemű táp esetén. Más, minőségibb reflektoroknál sem jobb kb. 0.60-nál.

@Lord_Valdez:

Szerintem nem sokat csalt az Ulbricht-gömb, hiszen a teljes fényáramot mérték.

Hivatásos beszólóművész (törölt) 2015.03.04. 20:08:02

Szóval megint egy cikk h LED-t csak boltból 20e Ft. felett...

Nagyon_Komoly 2015.03.04. 20:28:15

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ez nem minősül kettős szigetelésűnek attól, hogy a tápkábel annak látszik. Belül ez nem teljesül, de hiába is teljesülne, mivel 100cm2-nél nagyobb a fémfelülete, kötelezően I-es érintésvédelmi osztályba kell sorolni. Akkor még nem került szóba kapacitív csatolás, ami eléggé komoly meglepetéseket tud okozni, különösen olyan környezetben, ahol ilyeneket telepítenek. A rajta lévő festék biztosan nem minősített villamos szigetelés, így az nem vehető figyelembe. És ha még az is hozzájön, hogy az előtétet ragasztották, az a ragasztó vajon a -25 és a +60 fok közti hőmérséklet ingadozást meddig képes elviselni?

De az egész ott kuka, hogy 13W-os LED 850lumen újkori fényáramot ad... LED-es fényforrást 80lm/W T80-as érték alatt egyáltalán nem rentábilis megvenni. Ablakon kidobott pénz. No meg 4000K színhőmérséklet felett sincs sok haszna, mert az emberi szem ebben a tartományban már jóval kisebb érzékenységgel és átfogással rendelkezik, azaz ez a lámpa egy rossz minőségű kompakt fénycső kategóriába sorolható még akkor is, ha a színvisszaadása jobb, illetve bekapcsoláskor teljes a fényárama...

Az már tényleg csak hab a tortán, hogy vajon a 13W-ból azt a 11W hőt, amit termel, el tudja-e vezetni a burkolat nyári körülmények között is, vajon mennyire van túlterhelve a LED, és mennyi a várható valós élettartama T80-ig...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.03.04. 20:45:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Épp ez a baj. A teljes fényáramot akar mérni, de a gömb bevonatát képző festék tipikusan 0,8-as reflexiós tényezővel rendelkezik. Ez nem gond, amikor izotróp fényforrást mérsz, mert a gömb erre van kalibrálva. Amikor viszont irányított fényforrást mérsz, akkor az eredmény erősen fog függni a forrás irányától. Ha ragaszkodsz a gömbben való méréshez, akkor előbb szükséged van egy hasonló fényeloszlású forrásra a kalibráláshoz.

eßemfaßom meg áll 2015.03.04. 20:57:46

@Hivatásos beszólóművész: "Szóval megint egy cikk h LED-t csak boltból 20e Ft. felett... "

a linkelt villanyászoldalon 4500ft-os 2évgaranciás cucc is van a felsorolásban

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.04. 21:27:16

@Nagyon_Komoly:

Lehet, hogy a kettős szigetelés dolgában igazad van, nem is merem az előírásokat. Nekem mindenesetre számos olyan elektromos készülékem van, amelynek a fémburkolata 100cm2-nél nagyobb, mégsincs rajta védőföldelés: pl. CD-játszó és rádiótuner.

A kapacitív csatolás kérdéses, ui. nem tudni, mekkora - már ha a 230V-os rész és a fémburkolat közöttire gondolsz. A ragasztás persze tényleg gázos lehet, ha igaz. Én a képen úgy látom, valami más is tartja a tápot, nézd meg a hengerszerű kidudorodást a második képen.

"LED-es fényforrást 80lm/W T80-as érték alatt egyáltalán nem rentábilis megvenni."

Ez azért erősen árfüggő. A 63lm/W valóban nem csúcs, és az ár sem a legjobb, ebben pl. jobban bíznék: www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/9411 , ha másért nem, a 2 év garancia miatt. Viszont ugyanitt vehetsz 20W-osat 23 ezerért is, 62.5lm/W fényhasznosítással - lérdés, itt mennyi igaz a gyári adatokból. De a 23 ezresnél még ez a gagyi is jobban megéri. Más kérdés, hogy alibaba és kész.

"No meg 4000K színhőmérséklet felett sincs sok haszna, mert az emberi szem ebben a tartományban már jóval kisebb érzékenységgel és átfogással rendelkezik, azaz ez a lámpa egy rossz minőségű kompakt fénycső kategóriába sorolható még akkor is, ha a színvisszaadása jobb, illetve bekapcsoláskor teljes a fényárama..."

Ne haragudj, de ez téves szemlélet. Az emberi szem évmilliók alatt az 5500 kelvines színhőmérsékletre állt be. Igaz, ennek a LED-lámpának csak a KORRELÁLT színhőmérséklete a 6500 kelvin, mivel a spektruma nem Planck-eloszlású, de a fehér LED-eknél általában is a kék komponens részarányával állítják be a színhőmérsékletet - épp a keskeny kék és a nagyobb hullámhosszú, szélesebb sáv közötti völgy miatt szoktuk a kompakt fénycsöveket is gyengébbnek érezni a rájuk írt értéknél. Legalábbis ötsávos fehér LED-ről még nem olvastam.

Abban igazad lenne, ha 5500 kelvint írnál, efölött nem érdemes LED-lámpát venni, csak a szem kékterhelését növeli.

A nyári melegedés is jogos felvetés. Bár a poszt "a csavarokon túl ragasztóval is fixált LED chipről" ír, szerintem az inkább hővezető paszta lesz. Jó lenne tudni, milyen anyagú és milyen vastag a lemez, amire rá van csavarozva. Vsz. alumínium.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.04. 21:29:46

@Lord_Valdez:

Köszönöm az infót, 0.8-nál sokkal jobb reflexiós tényezőre gondoltam. Így persze tényleg nem korrekt a mérési eredmény.

zsolaxxx1 2015.03.04. 22:22:51

Azért pár dolgot tegyünk hozzá, csak az igazság kedvéért. A VL belinkelt pár drágább refit, megadott adatokkal, de azokat nem mérték le, nem szedték szét ugyanígy. Gondolom a drágábbak jobbak, de azért az olcsóbbakra kíváncsi lennék. Ez így nem összehasonlítás, csak fikázás. Plusz az ár sem pontos, hiszen egy drága webshopból rendelték. Kőbányai úton van 2-3 ledes bolt, ahol azért durván jó cuccokat lehet kapni jó áron. Ez a refi 2e alatt van egyébként, bárkinek, egy darabnál is. Evvel az árral arányosítsunk. Egyébként vmelyik barkácsáruház ugynezt árulta más dobozban... Nekem kb. 2 éve megy és hibátlan. Nem szedtem szét, de nálam a vf. be van kötve. És nem a kínaiakat védem, már jó minőséget is árulnak olcsóbban mint a boltok. Persze gari nincs, de ezt mindenki maga döntse el, hogy megéri-e neki.
Pl.márkás energiatakarékos fénycsöveim egy évet nem bírtak, most mindenhol ledes körték vannak és nagyon jók.

ubu1 2015.03.04. 23:12:11

Légyszi magyarázza el valaki (komolyan kérdezem), hogy egy kapcsolóüzemű tápegységnél, ami nem szinusz hullámban veszi fel az áramot, hogyan lehet a cosφ fogalmát egyáltalán értelmezni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.05. 00:26:37

@ubu1:

Úgy, hogy akkor ezt már nem cos finek, hanem teljesítménytényezőnek nevezzük. Vagyis nem fáziseltolásként, hanem a valós és látszólagos (RMS) teljesítmények összegzett hányadosaként.

Ugyanis a kapcsolóüzemű tápnak nincs ugyan fix fázistolása, az folyton változik, de a valós és látszólagos teljesítmény aránya értelmezhető.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.03.05. 07:18:28

@zsolaxxx1:
A bekötetlen földvezetékre az ár se mentség.

Pipas 2015.03.05. 07:28:01

Van körülbelül öt kínai ledes reflektor széria, ez az egyik közülük. Ezt lemérték, a többit árulják. Ez így gáz.

Kiválasztottak egy magyar forgalmazót, aki ötszörös áron árulja, ajánlanak másikat, azt kétszeres áron. Ez is gáz.

Azt írják, hogy életveszélyes. Ebben igazuk volt, nincs bekötve a védőföld. Ilyenért Magyarországon simán börtönbe lehet menni.

Megmérték a teljesítményfelvételt, kiderült, hogy átverés. Ebben is igazuk volt, ekkora különbség már komoly átverés, szerintem tuti 10W-os LED van benne, kár, hogy ezt nem nézték meg.

Megmérték a fényáramot, felesleges volt, nyilván átverés. Ha a teljesítményfelvételben hazudtak a fényáramban még inkább hazudnak, mert azt sokkal nehezebb mérni.

Szerintem közepes osztályzatot érdemel a vizsgálat. :)

halaloszto 2015.03.05. 08:07:32

@ubu1: foleg az aram ugye nem lesz szinuszos. de attol meg periodikus. es az alapharmonikus ugyanugy 50Hz. veszed az aram es a fesz alapharmonikusat, es ezeknek a fazisat nezed.

teny hogy a power factor sokkal tobbet mondana rola. a teljesitmenyek kicsik, nem ezek fogjak elrontani a halozatot.

Vajk

zsolaxxx1 2015.03.05. 08:20:05

@Lord_Valdez: a lógó védőföld tényleg gáz, erre nincs mentség. Én mindig megmérem multiméterrel mielőtt bekötöm, sőt, ismeretlen készüléknél a villásdugó védőföldjét és a fémalkatrészeket is. Mindössze arra reagáltam, hogy a cikk hatásvadász. Tudnék mondani legalább 10 terméket, amit az Auchan vagy Tesco vagy akármi árul, vmi kitalált brand névvel szitázva, és ezekben a kínai boltokban ott van UGYANAZ töredék áron. Nyilván ők is bevizsgálták:-)

Koca Caola 2015.03.05. 09:22:04

Szerintem az az ember életveszélyes aki 8990 forintot kiad egy olyan cuccért, amelyért 2000 forintért hozzávágnak a kínai piacon.
Vettem 2 db 30W-ost az építkezésre, asszem 5000-ért a kettőt.
Ütik-vágják a melósok, de semmi baja sincs.

fulopmiklos · http://mountainbike.blog.hu 2015.03.05. 09:22:32

@Pipas: "Kiválasztottak egy magyar forgalmazót, aki ötszörös áron árulja, ajánlanak másikat, azt kétszeres áron. Ez is gáz."
Nem mi választottuk a forgalamzót, hanem ő minket azzal, hogy kéretlen e-mailekkel bombázott. Emellett nem magyar a cég, hanem szlovák, aki műszaki és garanciális háttér nélkül értékesít.
Igen, kínáltunk alternatívát elég széles spektrumon, de leaglább ezeknél van valaki, aki felelősséget vállal a termékért.

potter03 2015.03.05. 09:31:12

Mekkora vicc már! Mindegyik sz*ros multiban ezt árulják, ott nem gebasz???

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2015.03.05. 09:46:45

@Pipas: A driver a felirat szerint 20W-os. A 10W-os COBot az tönkretenné, nem?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.05. 09:49:02

@fulopmiklos:

"de leaglább ezeknél van valaki, aki felelősséget vállal a termékért."

Felelősséget a műszaki adatok valódiságáért nemigen, mert egyrészt a vevő nem tudja otthon megmérni a fényáramot, másrészt meg a gyártó általában kiköti a műszaki adatok értesítés nélküli változtatásának jogát. Ebbe bőven belefér az, ha a fényhasznosítás nem annyi, amennyit ráírtak.

eßemfaßom meg áll 2015.03.05. 09:53:54

@potter03: "Mindegyik sz*ros multiban ezt árulják"

Az, hogy ugyanígy néz ki kívülről messze nem jelenti azt, hogy ugyanaz belülről is emellett a multi számlával, adót fizetve adja harmad áron 1-2 év jótállással.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.05. 09:58:04

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos:

Nem feltétlenül. A lényeg csak az, hogy az egyes LED-eken ne folyjon át nagyobb áram a megengedettnél. A villanylap.hu oldalán látható kép tanúsága szerint a driver egy 620mA-es áramgenerátor. Kisebb teljesítményű chipre kisebb feszültséget küld és kész.

Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos 2015.03.05. 10:02:47

@Kovacs Nocraft Jozsefne: És akkor mi van, ha olyan LEDet kötünk rá, amelyiknél 620mA áramerősség mellett a driver alsó határfeszültsége alá esne a feszültség? Megnő az áram? Vagy be sem indul a driver?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.05. 10:06:11

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos:

Kétlem, hogy megtalálod a driver adatlapját. Ezért inkább ne cseréld ki a LED-et.

ubu1 2015.03.05. 11:05:04

@halaloszto: Köszi a választ, de még valamit nem értek. Úgy tudom, hogy teljesítménytényezőről akkor lehet érdemben beszélni, ha van olyan pillanat, amikor a fogyasztón a feszültség és az áram ellentétes irányú. Vagyis amikor a pillanatnyi teljesítmény néha negatív, mert a fogyasztó vissza is táplál a hálózatba. A pillanatnyi teljesítmény idő szerinti integráljának (valós energia) és az effektív feszültség, effektív áram, valamint a ugyanazon idő szorzatának (látszólagos energia) hányadosa lesz a teljesítménytényező. Na most, egy kapcsolóüzemű tápegység bemenetén rendszerint egy diódahíd és egy nagy kondenzátor található, ami bár elég kretén áram-függvényt eredményez (legalábbis a szinusz körbéhez szokott szem számára), negatív tartományba nem igazán tud menni. Ilyen körülmények között hogyan lehet a teljesítménytényező érdemben 1 alatt?

ubu1 2015.03.05. 11:28:26

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Komolyan kérdeztem; nekem valahogy nem áll össze a kép, hogy egy kapcsitápos LED meghajtás esetén 0,5 körüli teljesítménytényezőkről beszélnek. Ilyesmi értékeket én eddig csak komoly induktivitást tartalmazó fogyasztóknál láttam.

netnepper 2015.03.05. 11:37:57

@Nagyon_Komoly: "mivel 100cm2-nél nagyobb a fémfelülete"
A CD/DVD játszókra is igaz ez és az erősítőkre is.
A többségükben ma már szintén kapcsoló-üzis a táp.
Hogy is van ez akkor...?

Pipas 2015.03.05. 13:55:13

@fulopmiklos: "Nem mi választottuk a forgalamzót, hanem ő minket azzal, hogy kéretlen e-mailekkel bombázott."

Bocs, én igazából nem nagyon értem, hogy mi a kapcsolat az eredeti cikk és e között a cikk közt, mi a kapcsolat a forgalazó és az ajánlott forgalmazó(k) meg a cikk szerzői közt.

@Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos: "A driver a felirat szerint 20W-os. A 10W-os COBot az tönkretenné, nem? "

Hát ha korektül van minden megcsinálva, akkor igen, hiszen áramgenerátoros meghajtás kell legyen és dupla áramra nyilván elfüstölne. Csak én nem nagyon hiszek ezeknek a címkéknek, ha egyszer nem vesz fel 20 wattot, akkor nem is hajt át a leden 20W-ot, akkor meg miért raknának bele 20W-os ledet?

potter03 2015.03.05. 15:08:44

Erről van szó!

@Pipas: Bocs, én igazából nem nagyon értem, hogy mi a kapcsolat az eredeti cikk és e között a cikk közt, mi a kapcsolat a forgalazó és az ajánlott forgalmazó(k) meg a cikk szerzői közt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.05. 15:16:02

@Pipas:

Ha korrektül van megcsinálva, akkor egyáltalán nem biztos. Az áramgenerátoros driverek fix áramerősségre készülnek, hogy többféle teljesítményű eszközben legyenek alkalmazhatók. A kisebb teljesítményű LED olyan is lehet, hogy ugyanannyi áramot kér, de ahhoz a drivernek elég kisebb feszültséget előállítania. Meg kell nézni a LED adatlapját - esélytelen, hogy megtalálod - vagy egyszerűen ki kell mérni.

A kimérés célravezetőbb, mert fokozatosan növelve a feszültséget és mérve az áramot nagyon könnyen megtudható a nyitófeszültség (vagyis hogy hány elemi LED van sorbakötve). A különböző teljesítményű elemi LED-ek üzemi árama típustól függően nagyon eltérő lehet, azonban a fehér LED-ek nyitófeszültsége a teljesítménytől függetlenül mind 3V körül van.

fulopmiklos · http://mountainbike.blog.hu 2015.03.05. 15:18:44

@Pipas: @potter03:
Az első cikkben pusztán az ajánlat alapján, a termék honlapját felkeresve mondtunk ítéletet a termékről. (Tegyük hozzá, hogy nem lőttünk mellé.)
Erre jöttek a kommentek, hogy miért beszélünk a levegőbe, miért nem vizsgáljuk meg a reflektort. Megtettük, erre kérdezitek, hogy mi az összefüggés...

A gagyi termék forgalmazójának semmi köze a villamossági termékek piacához, ez csak az egyik terméke, amivel "lerabolja" a gyanutlan vásárlókat.

Végezetül számunkra kézenfekvőnek tűnt, hogy ha egy terméket elmarasztalunk, akkor ajánljunk helyette megbízható(bb) alternatívát, szerintünk ez is logikus. Vagy nem?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.05. 15:55:11

@fulopmiklos:

Logikus, ez igaz. Mégis, szerintem hasznosabb lett volna úgy ajánlani pár alternatívát, hogy azokat is ugyanúgy tesztelitek. Semmi garancia arra, hogy a felsorolt reflektorok között nem akad ugyanolyan gyengébb minőségű.

A kereskedő garanciája nem elég, mert - mint korábban írtam - nem sok embernek van otthon Ulbricht-gömbje. Szétszedni sem fogják sokan, mert akkor eleve ugrik a garancia.

Pipas 2015.03.05. 16:12:08

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Ha korrektül van megcsinálva, akkor egyáltalán nem biztos. Az áramgenerátoros driverek fix áramerősségre készülnek, hogy többféle teljesítményű eszközben legyenek alkalmazhatók"

Ó, igen, most már emlékszem. Csak arra kell ügyelni, hogy hogyan vannak kötve a LED chipek, mort kötik őket sorba meg párhuzamosan is, meg keverik is, de így valóban többféle teljesítményhez is lehet ugyanazt a drivert használni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.05. 16:33:56

@ubu1:

"nekem valahogy nem áll össze a kép..."

Elhiszem. Elég baj az. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2015.03.05. 19:50:21

@ubu1:
Pontosan, emiatt a kretén alakú áramfüggvény miatt van pocsék teljesítménytényezője. Ne csak az alapharmonikust nézd, hanem az áram magasabb harmonikusait is. Azok viszont már egyáltalán nincsenek mindig azonos irányban a feszültséggel.

400volt.hu 2015.03.11. 16:26:51

@Koca Caola: Majd, akkor fogsz pislogni ha az építkezéseden megjelenik a munkavédelem és elkéri a 2000Ft-os reflektorodról az érintésvédelmi jegyzőkönyvet! Akkor a két refi legalább 500 ezerbe lessz.

Nick Leeson 2015.06.02. 18:37:27

AZ egész cikk egy nagy szar! Sikerült laborkörülmények közt megállapítani, hogy egy jól alul árazott kínai tömegtermék nem olyan, mint egy nyugati agyonbiztosított, 5-ször ennyiért... Gratulálok! Szerintem ezt 20-25 éve mindenki tudja... A kutya sajnos ott van elásva, hogy a lakosság jelentős részének már csak erre futja...

fulopmiklos · http://mountainbike.blog.hu 2015.06.03. 08:22:24

@Nick Leeson: Éppen a lényeget nem sikerült kiolvasnod a cikkből:
1. a vizsgált termék nincs alulárazva, 4-5 ezer forintért már kapható szakkereskedésben garanciális és műszaki háttérrel sokkal jobb teljesítményű LED fényvető.
2. nem igazán vannak már nyugati termékek, a minőségi márkák is Kínában gyártatnak.
3. a minőségi termék sincs agyonbiztosítva, pusztán megfelel a gyártási és forgalomba hozási előírásoknak - míg a vizsgált berendezés, nem.
4. 20-25 éve még nem voltak LED-es fényvetők.
5. a lakosság olcsóbban vehetne jobbat ha nem az interneten venne meg minden vackot.
6. A lényeg: ez egy silány minőségű, gyenge teljesítményű, DRÁGÁN árult, életveszélyes lámpa, amihez nincs forgalmazói, gyártói, garanciális háttér (és úgy nem veszünk semmit, se olcsón, se drágán - ezt is tudjuk néhány évtizede, vagy tudnunk kellene!)

2015.10.14. 23:47:20

@netnepper: "Mitől életveszélyes ez konkrétan?"

Engem eléggé lesápasztott a védőföldelés hiánya. Mégiscsak egy erősáramú berendezésről beszélünk, ami szigeteletlen fémházban működik....
süti beállítások módosítása