Gépagy blog

Gépagy blog

Bemutatták Magyarországon a világ első együttműködő, emberbarát robotját

2015. november 05. - fulopmiklos

Látványos rendezvény keretében került bemutatásra a magyar piacon a világ első, valóban együttműködő, kétkarú robotja, YuMi.

yumi-1.jpg

Az innovatív, együttműködő, emberbarát, kétkarú YuMi robot új lehetőségeket nyit meg az ipari automatizálás terénAlkalmazási területe például az apró alkatrészek összeszerelése, ahol a szerelési folyamat során emberek és robotok szoros együttműködésben dolgoznak azonos feladatokon. A YuMi név az angol te és én szavak rövidítésével keletkezett, és az együtt dolgozó két félre utal.

YuMi fejlesztésének egyik szempontja az volt, hogy elsőként a fogyasztói elektronikai ipar rugalmas és agilis gyártási igényeinek feleljen meg. A robot látási és tapintási képességekkel is rendelkezik: két karjának, rugalmas kezeinek, univerzális és kamerán alapuló alkatrész-pozicionálójának, valamint korszerű, mozgásvezérlő rendszerének köszönhetően kiválóan alkalmazható minden apró alkatrész összeszerelő környezetben. A későbbiek során fokozatosan forgalomba kerülnek majd a piac többi szegmensét kiszolgáló változatok is.

YuMi a „DNS”-ében hordozza a biztonságot, ami a robot funkcionalitásába, működésének kialakításába van beépítve, és képessé teszi, hogy védőkerítés nélkül, cella-független üzemmódban dolgozzon. Az emberi karhoz hasonlóan, amelyen a csontokat borító izomzat védelmet biztosít, YuMi® könnyű, de mégis merev magnézium vázát is becsípődés mentes műanyag burkolatú, puha párnázat borítja. Ez a felépítés hatékonyan elnyel minden váratlan erőhatást.

yumi_3.jpg

Ha YuMi váratlan ütközést érzékel, mozgását néhány ezredmásodpercen belül képes leállítani, és újraindítása olyan egyszerű, mintha a „Play” gombot nyomnánk meg a távirányítón. A robot gyorsan képes a környezetében beálló változásokat megállapítani. Szükség esetén, például ha túlterhelést észlel, a pillanat törtrésze alatt leállítja mozgását, hogy elhárítsa az esetleges sérülést. A tervezők a robot ezen képességeit kombinálták a párnázat kínálta előnyökkel, aminek köszönhetően ugrásszerűen megnőtt az emberi munkatársak biztonsága. YuMi hihetetlenül pontos és gyors: 0.02 mm-es visszaállási pontossággal képes újra és újra visszatérni a tér ugyanazon pontjára, és 1500 mm/mp-es maximális sebességgel képes mozogni.

YuMi ügyesen kezeli a mechanikus karórák törékeny, apró alkatrészeit és a mobil telefonok, táblagépek, asztali számítógépek alkatrészeit egyaránt, olyan precizitással dolgozik, hogy még a cérnát is be tudja fűzni a tűbe.

A robot ötödik generációs integrált IRC5 vezérlője, a TrueMove és QuickMove mozgásvezérlési technológiával irányítja a pontosságot, a sebességet, a ciklusidőt, a programozhatóságot és a külső eszközökkel történő szinkronizálást.

Az I/O interfészek a következőket tartalmazhatják: Ethernet IP, ProfiBus™, ProfiNet™, USB-portok, DeviceNet™ és vészleállító. YuMi az ember és a gép közötti kommunikációs felületek széles skálájával kompatibilis, köztük az ABB kézi vezérlő egységével, ipari kijelzőkkel, kereskedelemben kapható táblagépekkel és okostelefonokkal. Annak érdekében, hogy világszerte rugalmasan használni lehessen, a 100-240 voltos tápegysége gyakorlatilag bármilyen aljzathoz csatlakoztatható.

„Kijelenthetjük, hogy az ipari automatizálás izgalmas, új korszakának a kezdetéhez érkeztünk, amelyben az egymás mellett dolgozó emberek és robotok azonos feladatokat oldanak meg közösen, korábban elképzelhetetlen módon. YuMi a lehetőségek hosszú sorát nyitja meg előttünk a nemzetközi és a magyarországi piacon egyaránt” - mondta el az esemény kapcsán Tanja Vainio, az ABB Kft. ügyvezetője.

YuMi nemzetközi piaci bevezetésére 2015. április 13-án került sor Németországban, amikor is a világ legnagyobb ipari technológiai vásárának számító Hannover Messe-n debütált a szakmai közönség előtt.  

Az alábbi videon YuMi papírrepülőket hajtogat és dobál egy kiállítási standon a látogatók szórakoztatására:

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr978052646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása