Gépagy blog

Gépagy blog

A megtérülés és a korszerű megoldások fontosak a lakásfelújítóknak

2016. február 05. - fulopmiklos

A magyar lakosság lakás-, illetve házfelújítással kapcsolatos szokásait vizsgálta a Legrand Zrt. szakmai tapasztalatára építve a KutatóCentrum. A reprezentatív felmérés rámutatott, hogy a felújítást tervező vagy megvalósító hazai lakosság a korszerű és energiahatékony megoldásokért hajlandó többet áldozni, ha azok megtérülnek. A kutatás továbbá átfogó képet nyújt a tervezett és a már megvalósult korszerűsítő megoldásokról, valamint a legnépszerűbb felújítási és energiatakarékossági és innovatív megoldásokról.

celiane_10_colos_multimedias_erintokepernyo_es_kozponti_vezerloegyseg_feketeuveg_kerettel.jpg

A kutatás egyik fő célja volt, hogy kiderítsék, mennyire nyitott a magyar lakosság a korszerű, tetszetősebb és energiahatékony villamossági megoldásokra. Továbbra is kérdés azonban, hogy a lakásfelújítást végzők mennyi figyelmet és forrást fordítanak arra, hogy egy igényesen felújított lakásban a falakat is a megfelelő kapcsolókkal „öltöztessék fel”, lakóterüket korszerűen világítsák meg, vagy akár a programozható kényelmi megoldásokat alkalmazzák (például redőnyvezérlést, hőmérséklet-szabályozást vagy világításvezérlést) a jobb energiafelhasználás érdekében, mely esetleg csak néhány év alatt térül majd meg.

A megkérdezettek 70%-a végzett valamilyen felújítási munkálatot otthonában, 16 százalékuk pedig a villamoshálózatra is figyelmet fordított – derült ki a KutatóCentrum lakásfelújítási szokásokra irányuló reprezentatív felméréséből*.

Egyre fontosabb szempont az energiahatékonyság

Kifejezetten energiahatékonysági célú felújítást a felmérésben résztvevők harmada végzett, azonban további 41 százalékuknak vannak ilyen irányú tervei a következő egy évben.

A válaszadók véleménye megoszlik arról, hogy mely energiahatékonysági beruházással lehet a legtöbb energiát spórolni. A megkérdezettek harmada a hőmérséklet-szabályozást, negyede a világításvezérlést véli a legeredményesebbnek, 19 százalékuk pedig az energiafogyasztás mérők és visszajelzők beszerelését érzi a legjobb választásnak. A kutatás arra is választ adott, hogy a villamossági rendszerek felújításához szükséges termékek kiválasztásakor a felújítók számára a legfontosabb szempont az energiahatékonyság, ezt követi csak a termék ára.

kutatas_abra_2.png

„A megtakarítás és a hatékonyság kulcsa az átfogó szabályozásban rejlik, ezért olyan rendszerek beépítését javasoljuk a felújítóknak, amelyeknél egyszerre van lehetőség mind a hőmérséklet, mind a világításvezérlés központi szabályozására” – mondta el a kutatás kapcsán Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgatója. Példaként említette az új Valena Allure kapcsolócsalád elemeivel kompatibilis MyHOME rendszert, ami az otthonok számos elektronikus funkciójának előreprogramozását és távvezérlését teszi lehetővé. Ezáltal egyszerre növelhető a lakás tulajdonosának kényelem- és biztonságérzete, valamint csökkenthető az ingatlan energiafogyasztása.

Jöhetnek az intelligens otthonok

A korszerű megoldásokkal kapcsolatos attitűdöket vizsgálva kiderült, hogy a válaszadók többsége egyetért abban, hogy ezek beszerelése általában ugyan plusz költséggel jár a felújítás során, használatukkal viszont hosszabb távon megtakarítást lehet elérni. A megkérdezettek 39%-a véli úgy, hogy a jövőben „intelligens otthonokban” fog élni, ahol a lakás állapotát és elektronikus berendezéseit (lámpák, rádió, tv, redőny, hőmérséklet, stb.) is központilag vagy interneten keresztül pl. okostelefonról vezérelheti majd és életmódjához igazíthatja.

Az átalakítást végzők kiemelten fontosnak tartják az energiahatékony megoldásokat, sokan azonban úgy gondolják, nem engedhetik meg komplex rendszerek kiépítését. A felújítók többsége ezért inkább lépésről lépésre, a korábbi rendszerek energiatakarékosabbra cserélésével vagy kisebb berendezések (hőmérséklet-szabályozás, világításvezérlés) fokozatos installálásával igyekeznek otthonukat minél fenntarthatóbbá tenni.

Károlyi László szerint sokan még mindig futurisztikus újdonságként gondolnak az intelligens lakások megoldásaira és tartanak a kiépítés anyagi vonzataitól, holott az ilyen rendszerek már a magyar piacon is megfizethetők és beszerezhetők, hosszú távon pedig, a kényelem mellett, egyértelmű megtérülést is hoznak a tulajdonosoknak.

kutatas_abra_1.png

Egy kapcsoló két arca – elérhető okos megoldások felújítóknak

A felújítók és építkezők igényeit figyelembe véve a Legrand bejelentette a klasszikus és modern színekben is elérhető Valena Allure szerelvénycsaládot. A gyártó kínálatában a szögletesebb formavilágot a tavaly bevezetett Valena Life, míg a lekerekítettebb, merészebb dizájnt és a sokrétű anyagválasztékot (pl.: üveg, fa, márvány, bőr, fém) a Valena Allure kapcsolók képviselik.

Az Allure termékek esetében a billentyűk 7 színben, a keretek 22 színben érhetők el. A szerelés során a végső lakberendezési igényeknek megfelelően mindkét kapcsolócsalád keretei és burkolatai könnyedén felszerelhetők, a későbbiek során pedig egyszerűen cserélhetők, így akár két különböző stílussal rendelkező kapcsolók is kialakíthatók.

legrand_valena_allure.jpg

Az energiatakarékos Allure termékek alapjául szolgáló, biztonságos és ellenálló Valena IN’MATIC mechanizmus gyors szerelést biztosít, és 150 funkciót kínál, legyen szó USB töltőaljzatokról, fényerőszabályzókról, rádiós redőnyvezérlésről, multimédiás megoldásokról vagy akár hotelszoba menedzsmentről. Továbbá, a MyHOME elemek és az Allure kapcsolócsalád alkalmazásával intelligens otthonok kialakítására is lehetőség nyílik, így a beépített funkciók teljes körű távoli vagy helyi felügyeletet és ellenőrzést biztosítanak.

*A felmérést a Legrand Zrt. megbízásából a KutatóCentrum bonyolította le 800 fős mintán, amely reprezentálja a 18-65 éves hazai lakosságot.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr428362492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása