Gépagy blog

Gépagy blog

Speciális léghajóval juthatunk a Vénusz légkörébe

2015. június 01. - fulopmiklos

A NASA várva várt háziversenye, a New Frontiers, 2016-ban lesz. A megmérettetésre olyan innovatív és élvonalbeli alkotások neveztek, amelyeknek célja a világűr ismeretlen területeinek meghódítása. A sok alkotás közül az egyik legfigyelemreméltóbb egy olyan térléghajó (VAMP) ötlete, amely a Vénusz légkörében képes megmaradni, és onnan adatokat szolgáltatni a földre.

inflatable-aircraft-may-fly-high-above-the-plains-of-venus-430305-2.jpg

A Northrop Grumman cég fejlesztette űrjármű képes lenne békésen átlebegni a Vénusz savfelhőin. A bolygó légköri mozgásai segítenék a léghajót az 50-70 km/órás sebesség elérésében, amellyel képes elérni a felszínt. Itt egy propeller tartaná a legkörben a járművet, hogy ne zuhanjon le a forró felszínre.

A Vénusz hasonló méretű és tömegű, mint a Föld, de légkör helyett perzselő köd, szén-dioxid és kénsav egyvelege öleli át a bolygót. Felületi hőmérséklete 465 °C, és a nyomás körülbelül 90 földi atmoszféra. Ha azonban összehasonlítjuk a felszín közeli légkört, a külső légkörrel, akkor csak itt van lehetőség a vizsgálatra. Itt ugyanis a nyomás körülbelül 1 atmoszféra - ugyanaz, mint a Földön -, és a hőmérséklet 15°C körüli. Ezek a körülmények már lehetőséget adnak a bolygó részletes tanulmányozására. A cél tehát ebben a sávban megtartani a szondát

Voltak már a múltban is próbálkozások a Vénusz pontosabb megismerésére, például a Venus Express szonda, amely nyolc éves küldetés után, 2014-ben csapódott a felszínbe. A szondából kifogyott az üzemanyag, és nem tudott a felszín közelében maradni, így adatokat sem tudott továbbítani a föld felé. A VAMP viszont képes lenne a napenergiával működő propellerével, hogy folyamatosan abban a légkörben maradjon, ahol a feltételek kedvezőek a kutatáshoz. Éjjel, amikor nem süt a nap, az akkumulátorokat egy un. Stirling Radioisotope Generator támogatja, ami egyszerűen átalakítja a radioaktív bomlás során termelt hőt árammá.

Azonban a VAMP így sem tud az idők végezetéig a Vénusz légkörében maradni, mert a léghajóból a gázok fokozatosan elvesznek, így az eszköz idővel a bolygó felszínére zuhan. Ennek ellenére épp elegendő idő lenne arra, hogy hasznos méréseket és tudományos vizsgálatokat végezzen az űreszköz.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr497508320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maksz 2015.06.01. 16:59:05

Tetszik, hogy valamelyik kreatív lángelme berakta a Szaturnuszt a videóba... vagy lehet, hogy már a Titán-ra is tervezik elküldeni a masinát merthogy a cikk első képe is egyértelműen azt ábrázolja?

A Striling-es izotópos energiaforrást még kockázati tényezőként emlegette a NASA év elején mikor elkaszálták a Titán-ra küldendő autonóm tengeralattjárót. A fene se ismeri ki magát ezeken a döntéshozókon.

Azért drukkolok a tervnek.
süti beállítások módosítása