Gépagy blog

Gépagy blog

Grillezz napenergiával!

2014. szeptember 19. - fulopmiklos

A tökéletes szték nemcsak parázson, de a napon is megsülhet. Nem kell hozzá más, csak sok napfény és némi mérnöki lelemény. Bár a szezonnak már lassan vége, és a nap sem kecsegtet sugaraival, mégis forradalminak számít az új találmány.

A grillezés egy társasági összejövetel, ahol a barátok és családtagok találkoznak, miközben kielégítik az étel iránti szeretetüket. A grillezett ételek ráadásul egészségesebbek is, mint a sültek vagy a rántottak. Ennek ellenére, az összes jó érv mellett se szabad elfelejtenünk, hogy az égő szén és fa nagy mennyiségű szennyezőanyagot bocsát ki magából, tehát nem igazán környezetbarát tevékenység.

Wilson-Solar-Grill_1.jpg

Itt jön a képbe az MIT (Massachusettsi Műszaki Egyetem) professzora David Wilson, aki egy új grill sütőt hozott létre, ami nem használ szenet, fát, vagy elektromosságot. A szerkezet napenergiára támaszkodik, és a grillezés mellett főzésre és ételek melegítésére is használható.

A Wilson Solar Grill (Wilson Napelemes Grill) akár 230 Celsius fokra is felmelegszik, és egy olyan lítium-nitrát akkumulátorral működik, amely akár 25 órán keresztül tudja tárolni a napenergiát, folyamatos használat céljából.

Ez azt jelenti, hogy akár egy teljes napon keresztül használhatjuk a grillsütőt, és nem kell aggódnunk az akkumulátor miatt. És azt említettük, hogy ez a kis csodagép nem bocsát ki szén-dioxidot, és nem használ semennyi áramot?

A grillsütő Fresnel-lencsét használ, amelyet a francia fizikus, Augustin-Jean Fresnel talált fel. A lencse nagyon vékony, és több fény tud áthaladni rajta, mint egy hagyományos lencsén. Tehát a grillsütő nagyon hatékonyan tudja átalakítani a napfény napenergiává. Jelenleg a legnagyobb kihívás, amivel az MIT diákjai és Wilson professzor szembe kell hogy nézzenek, a finanszírozás kérdése: hogyan tudják majd megoldani a készülék gyártását nagy mennyiségben, illetve a globális terjesztését.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr956750363

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása