Gépagy blog

Gépagy blog

A 300 ezer volt neked is torzítaná az arcod!

2014. október 06. - fulopmiklos

Egy vicces kedvű amerikai fotós kíváncsi volt arra, hogy milyen arcot vágnak az emberek akkor, amikor 300 ezer voltos áramütés éri őket. Na persze nem a nagyfeszültségű távvezetéket csapolta meg, nem is egy alállomás transzformátoráról szedte az áramot, hanem egy hétköznapi sokkoló volt kínzóeszköze. Lefotózta és levideózta a reakciókat. Félelmetes.

Patrick Hall furcsa kísérletet végzett átlagos embereken. Vett egy sokkolót, azzal vezetett áramot az önkéntesekbe (pontosabban az alanyok egy-egy hozzátartozója). Hall szerint a sokkoló pont elég ahhoz, hogy különlegesen eltorzult arcokat fotózzon, mégse okozzon maradandó károsodást az alanyoknak.

patrick_hall_taser_photoshoot.jpg

- Mint egy portréfotós, mindig arra törekszem, hogy az alanyaim jól érezzék magukat a kamera előtt. Tudtam, hogy ezzel a kísérlettel kellemetlenséget okozok nekik, de vállalták a kockázatot” – írja a projekt oldalán Hall.

A fotós már majdnem egy éve dolgozik azon, hogy terve megvalósulhasson. A fotózást alaposan dokumentálták, több kisfilm is készült belőle. Az „éles bevetés” előtt az alanyokon teszteltek egy kisebb teljesítményű készüléket, ezzel felkészítve őket az erősebb ütésre. Mivel az önkéntesek már nagyjából tudták, mire számíthatnak, a végső felvétel előtt erősebben koncentráltak, várták a furcsa érzést. A több tucat önkéntes közül négyen voltak, akik egyáltalán nem reagáltak az áramütésre.

Sokkolók üzeme

Az sokkoló működésének lényege az, hogy egy kis feszültségű – általában 9-18 voltos – áramforrással működtetve, nagyfeszültséget hoz létre, mely jellemzően 100 000 és 750 000 V között van. Mit jelent ez a mennyiség? Magyarországon a vasúti üzemben használatos magasfeszültség 25 000 V, mely képes halálra égetni egy embert.

Hogyan lehetséges, hogy az elektromos sokkoló ezen hatalmas feszültségek ellenére nem okoz halálos sérülést, sőt egyáltalán nem okoz sérülést? A hangsúly a teljesítményen van, mely ideális esetben, eltekintve a veszteségektől, állandó. Tehát, abban az esetben, hogyha 9-18 V körüli feszültséget feltranszformálunk 100 000 voltra vagy magasabb feszültségre, az áramerősség ezzel együtt csökken, tehát gyakorlatilag ekkora feszültség mellett minimális marad, így halált nem okozhat.

aramutes.png

Működésének sikere abban rejlik, hogy ez az igen magas feszültség az ember testébe vezetve, egy adott ponton nagy fájdalmat okoz. Ez a fájdalom elég arra, hogy az ember képtelen legyen védekezni, valamint elveszítse az uralmát saját teste felett.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr16752687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása