Gépagy blog

Gépagy blog

Meddig működik egy napelemes rendszer?

2014. október 07. - fulopmiklos

A napelemes rendszerek átlagosan tervezett élettartama 20-25 év szokott lenni; ennyi időre szólnak a betáplálási támogatások (20 évre) a legtöbb európai országban, és a bankok is általában 20 évvel számolnak az üzleti tervekben, nagyobb erőműveknél. A húsz évet tehát vehetjük elvárható minimumnak.

Nemet_napelem_1990.JPGEgy 1990-ben telepített, ma is működő napelemes rendszer

Azt is hozzá kell tenni, hogy ebben a 20-25 évben minden komolyabb befektető úgy szokott számolni, hogy az invertereket várhatóan 10-15 éves korukban cserélni kell – egyszerűen bizonyos elektronikai alkatrészek az általános tapasztalatok szerint eddig bírják. Tehát a napelemes rendszer élettartama alatt egy invertercserével azért számolni kell, de a napelemek, kábelek, rögzítés (amennyiben rozsdamentes acél és alumínium rögzítést használtunk) ki kellene bírniuk 25 évet is.

De mi történik a huszadik év után?

Vannak már példák, amiket ilyenkor érdemes lehet megnézni. Ilyen példa lehet a ‘90-es évek elején Németországban indított „1000 tető” program, amit a szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium finanszírozott, és 70%-os támogatást adott az akkor még nagyon borsos árú napelemes rendszerre. Az egyik német egyetem épp annak járt utána mostanában, hogy mi a helyzet az akkor telepített rendszerekkel. Néhány érdekes eredményt találtak.

Minimális napelem-degradáció

Egy Lipcse melletti rendszer például több mint 20 év után is évi átlagos 800-900 kWh áramot termel kilowattonként. Azaz szinte semmivel sem kevesebbet, mint az új telepítésű rendszerek a szászországi időjárás mellett (itthon 1100-1200 kWh áram várható 1 kWp napelemes rendszertől, kicsit délebbi és naposabb klímánk miatt). A napelemek teljesen megfelelő állapotban vannak – ami azért is érdekes, mert a ‘90-es években még sok gond volt a laminálással, még nem voltak olyan időtálló ragasztó, lamináló anyagok, mint amiket ma használnak. Semmilyen elszíneződés nem látható rajtuk. Az invertert egyszer cserélték, ahogy az várható is volt.

A Chemnitz-i Egyetemen összesen 102 rendszert vizsgáltak meg, amelyek a ‘90-es években az említett programban kerültek kiépítésre. Az egyik érdekesség, hogy a napelemek többsége ma is 90-95%-os teljesítményt hoz. Azaz, a napelemgyártók által 80%-os, 25 évre szóló teljesítménygarancia valójában egy óvatos vállalás, a szilícium degradációja a gyakorlati tapasztalatok alapján jóval a várt 0,8% alatt van. Akadtak gyártók, akik moduljainál magasabb visszaesést mértek, de még ott is 80% felett voltak. A vizsgálatok szerint még legalább 5, a jobb típusoknál akár 10 további évnyi működés várható a legtöbb napelemtől, melyek ma már 20 évesek.

regi_nemet_inverter.JPG

Ma is működő inverterek

Ami meglepőbb volt, hogy az inverterek is meglepően jól tartották magukat. Azt várhattuk volna, hogy mindenhol legalább egy invertercsere történt az elmúlt 20 év alatt, ám az esetek felénél még ma is (20-23 év távlatában) működik azeredeti inverter. Itt gyártónként azonban nagy volt a szórás: volt cég, amely invertereinek 80%-át kellett már cserélni, de volt olyan gyártó, amely berendezéseinek fele még mindig működött. Néhány, ma már nem is ismert gyártó (ASP és UFE) invertereiknek például mindegyike azóta is működik, azaz 0% volt a cserearányuk.

Összességében tehát invertereknél továbbra is jobb 10-15 évre tervezni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy a 20 éves élettartam egyáltalán nem lehetetlen, még ha el nem is várható. A ma is működő rendszereket természetesen eszük ágában sincs gazdáiknak lecserélni: már sokszorosan megtermelték a bekerülési árukat, „enni nem kérnek”, azaz további költséget – amíg az inverter bírja – nem jelentenek, gyakorlatilag valóban ingyen termelik a várt időn túl is az áramot. Sőt, egy invertercserével – még ha csak 80-90%-on termelve is – megérheti tovább üzemeltetni azokat.

A mai korszerűbb, jobb minőségű alapanyagokat felhasználó gyártók napelemei, az elmúlt húsz év gyártási tapasztalatait hasznosítva (pl. a laminálási technológia jelentős fejlődése) várhatóan felül is múlják majd a ‘90-es évek napelemeit.

Írta: Nagy Norbert

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr406764703

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása