Gépagy blog

Gépagy blog

Robot tintahal kutatja a Jupiter holdját

2015. május 28. - fulopmiklos

Mind a NASA-t, mind az ESA-t régóta foglalkoztatja a kérdés, hogyan lehetne egy szondát az Europa nevű hold pályájára juttatni. Jó okkal furdalja a legnagyobb űrügynökségeket a kíváncsiság: a Jupiter egyik legnagyobb, jeges holdján ugyanis lehet esély idegen élet kialakulására. Az Európa fagyott kérge alatt úgy gondolják, hatalmas óceán rejtőzik.

softrobottos_1.jpg

Az igazán átütő siker az lehetne, ha a szonda még mélyebbre, esetleg a jégréteg alá is be tudna jutni, így számos, eddig tisztázatlan kérdésre kaphatnának a kutatók magyarázatot. Ez az ötlet ihletett meg néhány mérnököt, akik egy hal-szerű robot terveivel álltak elő, amely képes az Európa óceánjaiban közlekedni.

 A robot egy angolna-szerű faj mintájára kelne életre, amely puha testével halszerű tulajdonságokkal rendelkezik, bár első ránézésre olyan, mint egy tintahal. Az innovatív terv szerint a robothal fején helyeznék el az elektrodinamikus "csápokat", ami az energiaellátást szolgáltatja úgy, hogy feszültséget generálnak a Jupiter erős és ingadozó elektromágneses mezői által. A meghajtásához a folyékony vizet elektrolízissel hidrogénre és oxigénre bontanák. A gázokat elkülönítve tárolnák egy belső kamrában, ahonnan összekeverve egy szikra segítségével a robbanás hajtaná előre a robotot.

europa-moon-ocean-surface-robot.jpg

- A biológiailag inspirált technológiák mellett megfontolandó, hogy bypass is rendelkezésre álljon, amit akkumulátorokkal, nagy napelemekkel vagy az atomenergiával lehetne megoldani – mondja el Mason Peck kutatásvezető

Újítás még a robot "bőre", amely egy nyúlékony, elektrolumineszcens anyagból készülne, így képes lenne megvilágítani a környezetét. Ezzel szebb, és élesebb képeket tudna az eszköz közvetíteni a földre.

Az izgalmas ötlet elnyerte a NASA vezetőinek is a tetszését, és kilenc hónapos projekt keretében 100.000 dollárral támogatják a további fejlesztéseket.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr297492228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szega85 2015.05.29. 08:03:26

Az Europa-report cimu film foglalkozik a temaval:

www.imdb.com/title/tt2051879/?ref_=nv_sr_1

Gyingizik 2015.05.29. 08:35:10

Ez már kb. a 25. fajta robotszonda, amit az Europa jégkérge alá akarnak juttatni.

spinat 2015.05.29. 08:42:20

most akkor angolna vagy tintahal? Csak mert az utóbbi nem hal.

Leslie Bear 2015.05.29. 09:22:34

Jó ötlet, de a puha testével hogy jutna a jég alá, ami nyilván nem néhány centi vastag.
süti beállítások módosítása