Gépagy blog

Gépagy blog

Autodidakta robot: jövő a jelenben

2014. november 26. - fulopmiklos

A tudományt régóta foglalkoztatja az a kérdés, jó-e, ha olyan szerkezeteket kezdünk el gyártani, amely bizonyos szituációkhoz alkalmazkodni képes. Például olyan robotokat fejlesztenek, amelyek az új kihívások megoldásához 3D-s nyomtató segítségével készít magának eszközöket.

robot 3d printer.jpg

A robotika úttörői úgy gondolják, hogy sokkal több haszna lehetne a jövőben az alkalmazkodni képes robotoknak, mint azt gondolnánk. Képzeljünk csak el egy olyan robotot, mely képes a legveszélyesebb helyzetekben is túlélni, mi több, ha akadályba ütközik, akkor nem kell parancsokra várnia, hanem azonnal képes lenne új egységet előállítani, új alkatrészt, mely már képes lenne a feladattal megbirkózni. Mindehhez egy  3D-s nyomtató szolgáltatná az eszközöket.

A témával kiemelten foglalkozó Oslói Egyetem informatikai tanszékén, az intelligens rendszerek kutatócsoportjának laboratóriumában az autodidakta, tanulni képes robotoknak immáron három generációja látott napvilágot. Az első generáció, képes volt megtanulni járni és akadályokon átugrani. A következő generáció meg tudta tervezni saját külsejét, majd a rendszer tovább finomodott, a harmadik generáció modelljei a programjuk segítségével meg tudta tervezni, hogy nézzenek ki a lábai, hány hajlattal rendelkezzenek.

Mesterséges evolúció

Mikor a robot szembetalálja magát a feladattal, pl. átmászni egy sziklán vagy sétálni az egyenetlen talajon, a szimulációs program segítségével megtalálja az optimális megoldást, akár önmaga formájának, pl. a lábainak a számának változtatásával. 

Nyugodtan nevezhetjük sci-fibe illőnek a dolgot és ezzel nem is lövünk nagyon mellé. Gondoljunk csak egy olyan környezetre, ahol a robotok csak magukra számíthatnak, ahol fontos a tanulás, a fejlődés, az önjavítás képessége - ilyen terület az ürkutatás. De találhatunk alkalmazási környezetet a Földön is: katasztrófák helyszínén, radioaktív területeken, a tenger mélyén, vagy az Antarktiszon, ezekkel az ember számára mostoha körülményekkel egy robot könnyedén képes megbirkózni. 

Az 3D-nyomtatval felszerelt robotok legújabb generációi bármilyen körülményhez tudnak majd alkalmazkodni, így olyan területeken is bevethetők lesznek, melyekek az ember számára túl veszélyesek.

A kutatásról bővebben ide kattintva olvashat.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr456931979

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása