Gépagy blog

Gépagy blog

Napelem-spray: így játszható ki a napelemadó!

2015. január 15. - fulopmiklos

A Torontói Egyetem kutatói olyan napelemet fejlesztenek, amely bármilyen felületre egy szórófej segítségével egyszerűen felhordható, akár egy ház, vagy kocsi tetejére is.

napelem-spray.jpg

„Van egy álmom! Egy szép napon, amikor valaki napelemet rendel, kimegy hozzá két technikus egy Ghostbusters-hátizsákkal és ráfújják a tetőre az elemeket” - mondja Illan Kramer, a Torontói Egyetem munkatársa.

Képzeljük csak el, micsoda lehetőség rejlik az új technológiában, akár a kerti bútorokat, egy egyszerű hátizsákot, de a repülőgép szárnyát is pillanatok alatt áramtermelő napelemmé alakíthatjuk, ami után garantáltan nem kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni.

solarsprayld.jpg

A Kramer és munkatársai által megalkotott „sprayLD” rendszerben apró fényérzékeny anyagok, úgynevezett kolloid kvantum pontok (CQDs) gyűjtik össze a napenergiát. A név „sprayLD” tulajdonképpen egy szójáték, amely az ALD (atomi rétegek lerakása) mozaikszóból ered. Ez az új technológia biztosítja, hogy a felvitt réteg nem sűrűsödik össze a kezelt területen, mint más szórófej esetében, hanem mintha csak nyomtatnák, az atomok vékony réteget képeznek, megfelelő eloszlást biztosítva.

A kutatók azt állítják, hogy egy kocsi tetejére szórófejjel felvitt napelem réteg képes elegendő energiát átalakítani három 100 wattos izzó, vagy 24 kompakt fénycső működtetésére. A csapat szerint a napelemek hatásfoka 7,2 százalék.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr197075925

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paráznabillegető 2015.01.15. 20:48:55

meg kell adóztatni! és a torontói tudósok meg mondjanak le a mentelmi jogukról... is!
és tanuljanak meg magyarul, ha magyarba akarnak üzletelni!
kutya népség.

Mészáros Laci 2015.01.15. 22:31:55

"egy kocsi tetejére szórófejjel felvitt napelem réteg képes elegendő energiát átalakítani három 100 wattos izzó, vagy 24 kompakt fénycső működtetésére. A csapat szerint a napelemek hatásfoka 7,2 százalék. "

A 7.2 százalék a vékonyréteg-napelemekhez képest meglepően jó, gratulálok az eredményhez.

viszont ó nagy kocsi lehet, 6-8 m2 tetővel

villamos alóli kacaj nem mindig őszinte 2015.01.15. 23:25:34

A Kovács nevű szóvivő kopaszát befújva, legalább világosság gyúlik a fejében.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.16. 01:05:43

Már évek óta meg-megjelennek efféle hírek. Sajnos egyikből sem lett kész, megvásárolható termék. Esélyes, hogy ebből sem lesz. Ha jól sejtem, az elvezetés megoldatlanságán buktak meg.

"garantáltan nem kell környezetvédelmi termékdíjat fizetni."

Alábecsülöd kormányunk találékonyságát. Na meg hacsak nem csempészik az országba az anyagot, nem lehet megúszni az adózást.

Bambano 2015.01.16. 03:16:42

és van spray-ből kiszórható napjuk is, az éjszakára?

Lajos Csánó 2015.01.16. 06:00:20

Bambano: Van úgy hívják nano akkumulátor!

Mercel 2015.01.16. 10:30:21

Onnantól kezdve, hogy valamelyik bivalybasznádi önkormányzat kitalálta a "síneken túli" építmények megadóztatását nekem nincsenek kétségeim:D
Majd legfeljebb az ÖSSZES szórófejjel ellátott eszközre kivágnak valami brutál adót amit persze nem adónak fognak hívni.
Egyébként műszakilag roppant érdekes elképzelés csak nem értem, hogy a keletkező áram hova, és hogyan kerül. Meg meddig marad meg a kezelt felület, meddig nyújtja a maximális hatékonyságot, hogy áll ellen a környezeti hatásoknak stb..

Mercel 2015.01.16. 10:33:47

@Bambano:

Haggyál már a reklámban is megmondták, hogy a napot nem lehet eltenni! Vegyé' vitamint!
Azt amit reklámoznak de nem tudom melyik az mert soha nem figyelek oda amikor reklám megy.:D

konrada 2015.01.16. 11:05:56

@Mercel: Mondjuk a "Bivalybasznádi" önkormányzatot úgy hívják, hogy Örvényes, amiről meg illik tudni, hogy a sineken túl gyakorlatilag csak nyaralóépületek vannak, míg a helyi lakosok - akik meg az SZJA-ból adóznak mind a másik oldalon laknak, s ezért találták ki, hogy ugyanazon szolgáltatási szintért ne kelljen azoknak még külön adózni, de ez most mellékes...;)

A lényeg, hogy qrva nagy találmány volna, ha sikerülne, hiszen bármilyen amor felületen lehetne használni, és nem is kéne a megsemmisítéséhez EU szabványos gyár, így azt nem kéne környezetvédelmi díjból üzemeltetni...

Mercel 2015.01.17. 12:33:11

@konrada:

Jogos, lusta voltam megnézni, hogy melyik településről van szó, de gondolom azért az lejött, hogy elsősorban a törvényalkotói leleményességre utaltam az állampolgárok lehúzásával kapcsolatban.

Azzal egyetértek, hogy ha beválik akkor forradalmasíthatja a napelem ipart, és a napenergia felhasználást. HA és HA és HA..:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.17. 12:45:34

@Mercel:

"elsősorban a törvényalkotói leleményességre utaltam az állampolgárok lehúzásával kapcsolatban."

Nemrég olvastam valahol, hogy Spanyolországban már tervezik a napelemek megadóztatását. Persze ott más a helyzet, mint nálunk, ott óriási kedvezményeket kaptak a telepítők, és ennek egy részét veszi most vissza az állam. Természetesen a magyar kormányt mindez nem fogja zavarni abban, hogy ha úgy látja, annak ellenére megadóztassa a nepelemeket, hogy nálunk az adott kedvezmények összehasonlíthatatlanul kisebbek voltak - ha voltak.

whw (törölt) 2015.03.23. 05:59:12

A napelemgyártás, megsemmisítés iszonyú környezetszennyező. Vajon ez a spray milyen hatással van a környezetre.

Biztos kurv@ egészséges, mint anno az azbeszt volt...
süti beállítások módosítása