Gépagy blog

Gépagy blog

Kérdések a LED-ekkel kapcsolatban

2015. január 17. - fulopmiklos

Az elmúlt években a LED-ek gyártása és alkalmazása területén lezajlott technológiai fejlődés számos kérdést vet fel nem csak a felhasználói oldalon, de a világítástechnikával foglalkozók részéről is.

orange_led_emitting.png

A felhasználási területek szakmai kihívásai több kérdést vetnek fel:

• Melyek a LED technológia fejlődésének legújabb irányai?
• Az okos város koncepció és a LED együttes alkalmazása milyen előnyöket rejt magában?
• Milyen valós eredmények kísérik a LED-es közvilágítás korszerűsítéseket?
• A közlekedés mely területén hódítanak a LED-ek?
• Miként alkalmazhatók a LED-ek a sportvilágítás területén?

Számos kérdést tehetünk még fel, de a válaszok nem mindig egyértelműek és nem mindenkinek kedvezők.

A kérdések mellett azonban egyértelmű sikerekről is beszámolhatunk: a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának munkatársai is részt vettek abban a nemzetközi csapatban, mely a Sixtus-kápolna LED világítását megalkotta. Az évi 4,5 millió látogatót vonzó Sixtus-kápolna világítási rendszerének újratervezése során hétezer LED-világítótestet helyeztek el, amelyek immáron nem kizárólag a Michelangelo festette főoltár freskóját, hanem a mennyezeten és a falakon levő festményeket is megfelelően világítják meg.

sixtus-kapolna_1.jpg

Napjaink világítási berendezései a fényszennyezés csökkentésének területén is kedvező megítélést érdemelnek ki. Ezen sikerekről, eredményekről is előadások hangzanak el a VI. LED Konferencia programjában, amelyet a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társasága rendez 2015. február 3–4-én az Óbudai Egyetem G épületében, a Tavaszmező utcai Campusban (1084 Budapest, Tavaszmező utca 15–17.).

A rendezvény aktualitását talán indokolni sem kell, hiszen a LED-ek egyre növekvő térnyerése önmagában is elegendő érv, ám az idei LED konferenciának két további apropóját is megemlíthetjük, hiszen 2015 a fény nemzetközi éve, illetve a Világítástechnikai Társaság is mérföldkőhöz érkezett, idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr587073111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baltazar72 2015.03.04. 20:42:51

A gagyiság mintapéldája. Aztán még villamos szigetelési vizsgálatot nem is csináltak. Ezekben a kis trafócska nevetséges szigeteléssel van elkészítve. A hálózat felé gusztustalan zavartengert nyomnak. A felhasznált kondik hitvány filléres szarok, néhány száz, max ezer óra alatt kipusztulnak.
Gagyíííííí.

MIx 2015.12.16. 11:33:50

Karakterisztika, színhőmérséklet, "dimmelhetőség", élettartam, ár...Ma még nem éri meg, de a háztartás villamos fogyasztását a mosógép, szárító, a tűzhely, mikro, vízforraló, kenyérpirító határozza meg.

Pic 2015.12.16. 11:45:47

Kedves Baltazar,

Csak azt nem tudom beazonosítani, hogy mihez fűzted a megjegyzésedet. : ))

A LED világítótest alapvetően jó.

A kivitelezési minőség meg alapvetően a gyártó hozzáállásának a kérdése. Nem beszélve a megrendelőről, akinek szintén fontos a hozzáállása. Mert ha mindenáron olcsón akar vásárolni, akkor csak az ár érdekli, a kínai meg odaadja neki a D kategóriájú terméket.

Van szar LED-ből is sajnos, főleg az olcsó török szarok. Megveszik kínából a legalját, aztán a magasan képzett török munkaerő jól összeszereli, akarom mondani még jobban elkeféli a dolgot.

Aztán kapunk egy occsó és vacak világítótestet, ami LED-es ugyan de szart sem ér.

Ja igen és ha már itt tartunk: Éppen a múltkor beszélgettem 2 másik kollégával, világítástechnikában utaznak, boltjuk van nekik is...

Mondom nekik, hogy a fürdőszobában visszaraktam a szpotba a halogén izzókat, mert kicsit ki vagyok akadva azon, hogy anno a halogéneket 2-3 havonta cserélni kellett, mert kinyomta őket, ezért beraktam LED szpotokat. Így most meg a LED-ek döglenek benne ugyanúgy, csak sokba fáj nekem ez így...
Erre ott röhögtünk félórát, hogy mi lehet a gond a fürdőszobai világítótestekkel, mert másnak is az a tapasztalata, hogy azokban jobban halnak az izzók. : )))

aluf 2015.12.16. 15:26:49

Sajnálatos módon úgy árul/hat/nak LED fénycsöveket, hogy a kompatibilitás hiányára utaló kezelési utasítás nincs. Van ahol csak a gyujtót kell kicserélni /ez a drágább/ van ahol a bekötést kell kicserélni.
süti beállítások módosítása