Gépagy blog

Gépagy blog

Fényinternet: a LED-ek segítségével netezhetünk

2015. január 23. - fulopmiklos

Újfajta vezeték nélküli optikai kommunikáció forradalmasíthatja az internet világát. A LED „izzós” Li-fi technológiával ugyanis minden fényforrás egyben internet csatlakozási pont is lehet

li-fi.jpg

Az eszköz működésének lényege, hogy egy jelfeldolgozó technikával felszerelt LED égő segítségével lehet adatokat továbbítani a számítógépeinkre. A rendszer lelke az OFDM (Ortogonális Frekvencia Divíziós Multiplexer) mikrochip, amely kezelni tudja a LED-ek másodpercenkénti milliós fényerősség változásait.

Ezt úgy kell elképzelni, mint egy rendkívül gyors Ki/Be kapcsolót, amely lehetővé teszi nagy mennyiségű bináris adat továbbítását. Az adatátvitel sebessége attól függ, hogy mekkora a másodpercenkénti kapcsolások száma. A német Fraunhofer Heinrich Hertz Intézet azt állította, hogy laboratóriumi körülmények között sikerült az 1 Gbit/s-os sebességet megvalósítani. Kínai tudósok pedig olyan eszköz mindennapos használatát valósították meg, melynek során egy LED fényforrás négy számítógéppel képes egyszerre kommunikálni, 150 Mbps sebességen.  

fonctionnement-lifi_1.jpg

A Li-fi olcsóbbnak és energiatakarékosabbnak ígérkezik a LED-ek széles körű elterjedése miatt, mint a már meglévő, hagyományos vezeték nélküli rádiós rendszerek. A kiépített közvilágítási eszközöknek köszönhetően a telepítés is pofonegyszerűen megoldható. Ezen kívül a Li-fi előnye ott is megmutatkozik, hogy a látható fény spektruma 10 ezerszer nagyobb, mint a ma használt rádiófrekvenciás spektrum, így a kapacitása is jóval nagyobb, az egyenletesen elhelyezett LED adók pedig az épületen belül követhetőbb, lokalizáltabb internetkapcsolatot biztosítanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr807101577

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2015.01.23. 18:59:37

Az ötlet nem rossz, de igen sok sebből vérzik.
Először is LED-ek nem kapcsolgathatók elég gyorsan. (Nagysebességű -100Gbps- optikai átvitelnél sem a lézer kapcsolgatják.) De persze a LED-eknél is van még tartalék.
Cserébe (zavar)érzékeny, pl. napfénynél nem működik. Nem megy át a falon, és nem működik sötétben (persze lehet IR-en dolgozni, de olyan már most is van - minden tévéhez jár a technológia).
Előny viszont, hogy a fény energiát is adhat a kütyünek, miközben a kommunikációra használják. Ez mobil eszközöknél jó pont. Bár rádióval is megy ugyanez...
Szóval tetszik az ötlet, de jelenleg nem sok reményt látok az elterjedésére.

pikacsu (törölt) 2015.01.23. 19:33:42

Nekem ez elég egyirányúnak tűnik.. Hogy és kinek villogja vissza a növény, hogy locsolják meg?

Gekko 2015.01.23. 19:37:56

@Papírzsepi:
1. Senki nem akarja kapcsolgatni ezeket a LED-eket. Így aztán nem releváns a "seb". A technológia másról szól, google a barátod.
2. Azt most hagyjuk, hogy az 5GHz-es jel sem szeret falakon átszambázni, de nem is ez a technológia lényege - hanem a lokális sugárzás. A beamformingnál jobban lehet fókuszálni, kiszámíthatóbb a dekódolásra alkalmas terület.
3. Nem hálószobai internetezésre tervezik.
4. Még jó, hogy a fejlesztők nem téged kérdeznek, így van esély arra, hogy vállalati / irodai környezetben használható legyen. Előnyei egyértelműek, gyengeségei fejlesztendők.

infrablue 2015.01.23. 20:30:41

A vissza irányról esetleg néhány szót......

jolaca 2015.01.23. 20:42:51

@Gekko:
Azt a gyengeségét senki nem fogja kiküszöbölni (sem vitatni), hogy 11. teljes rálátás szükséges, és 2. mobil eszközöddel mereven szobrozhatsz a "jó vétel" pozícióban...

mis 2015.01.23. 21:52:48

@Gekko: Akkor mit csinálnak vele, ha nem kapcsolgatják?

"Ezt úgy kell elképzelni, mint egy rendkívül gyors Ki/Be kapcsolót," legalábbis ez van a cikkben...

2015.01.23. 22:31:19

Tehát mindig úgy kell elhelyezni a kütyüt, hogy ne takarja el az ember véletlenül se. Elég szar lenne, javában cs-zem mozgolódom a széken és eltakarom a lámpát, erre szakadás...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.24. 01:19:46

@mis:

Folymatosan üzemeltetik, aztán egy külön eszközzel szaggatják a fényt: feszültség hatására az üregvezető abszorpciós spektruma megváltozik, és jól megválasztott hullámhosszok esetén hatásosan szaggatja a LED vagy lézer fényét.

Ez sokkal gyorsabban képes modulálni a fényt, mint ha közvetlenül a LED-et szaggatnád, mert a LED kapacitása nem nulla. A zis szempont lehet, hogy így a LED hullámhossza nem ugrál a bekapcsoláskor.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.01.24. 01:22:04

Lényegében úgy képzeld el, mint egy optikai FET-et. :)

Texaszi Láncfűrészes 2015.01.24. 09:22:45

No, ez legalább annyira forradalmasítja az internetet mint a wifis bögre....
Sehogy....

A cím is csalóka, hiszen ennek a ledes kommunikációs faszságnak semmi köze az internet működéséhez tehát azt nem is tudja forradalmasítani.

Netuddki. 2015.01.24. 12:11:49

@Gekko: Ez történik ha a blogíró nem veszi a fáradtságot, hogy utánanézzen és pár szóval leírja a technológia lényegét. Mellesleg ezt hívják bulvárnak. A bulvárírók nem szeretik lefárasztani technológiai "fasságokkal" az átlagolvasót. Aki meg nem "átlagolvasó" az meg úgysem olvas bulvárt...

Netuddki. 2015.01.24. 12:13:07

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Természetesen ezt a blog írója jelzi is a jobb fölső sarokban.

Papírzsepi · http://lemil.blog.hu 2015.01.26. 21:53:01

@Gekko:
1. A cikkben egyértelműen a LED-ek kapcsolgatásáról van szó. Tudom, hogy van más modulációs megoldás is, de a leírtakban akkor is erről van szó. Ráadásul a gyakorlatban minden modulációs rendszer valamilyen kapcsolgatásra vezethető vissza. Itt meg 1 gigabit a határ. A gyors optikai hálózatok esetében sem a CFP lézerét kapcsolgatják, hanem egy feszültségvezérelt optikai modulátort. Ilyet nem akarunk a normál világításba építeni, így marad a ki-be valamelyik változata.

Nálam ugyan nem jön a Google, mert sajnos épp rásüt az optikai optikai vevőre a Nap :); de te tényleg utánajárhatnál már, mielőtt másokat elkezdesz kioktatni.

2. A technológiákkal az a baj, hogy mindnek vannak korlátai. A vásárló meg azt veszi meg, amelyik neki a leginkább megfelelő. Ilyen szempontból a "nem megy át a falon" és a "sötétben nem működik", valamint a "napsütésben sem", igencsak hátrányos, tehát praktikusan eladhatatlan. Ez van, ez a kapitalizmus. Sok remek technológia ment már erre rá.

Szóval én nem minősítettem a lifi technológiát, biztosan van olyan hely, ahol jól jöhet. Csak egyrészt dolgoztunk hasonlóval, és nem ütött át. Másrészt elképzeltem egy napomat a cégnél ezzel a cuccal, és rájöttem: teljesen használhatatlan lenne. De legalább baromi drága.

Miért?
1. Mert NEM csak a hálószobában van sötét.
2. Mert hordozáskor állandóan szakadozik.
3. Mert a stabilitáshoz a házat alaposan tele kell tenni kommunikációs eszközökkel, amikhez mind nagysebességű hálózatot kell kihúzni. Ez ugyan lehet maga az energiakábel is, de akkor is drága dolog. Főleg szembeállítva egy-két olcsó kínai wifi routerral. [Az 5GHz-es sáv egyébként elég jól átmegy a falakon, még a betonon is. A 2.5-öshöz képest.]
4. Piacilag zűrös, nem illeszkedik a nagyvállalati iroda-szokásokhoz. Ehhez persze ezt most magyaráznom kellene, de nem fogom: gondolj arra, hogy az irodák jellemzően bérlemények, és befektetésre készülnek.
5. Igazán komoly előnye a lifinek nincs. És igazából potenciál sincs benne: a csúcsa is jóval lassabb, mint a kommersz wifi. És ezerszer többe kerül.

Ez sajnos nem más, mint egy jópofa zsákutca.
Ha nem hiszed, akkor nézd meg, hogy mi történt az -annó slágernek kikiáltott- IR-hálózatokkal.
süti beállítások módosítása