Gépagy blog

Gépagy blog

Atomok a vásznon a világ legkisebb filmjében

2015. február 01. - fulopmiklos

Felejtsd el a legmodernebb hollywoodi effektekkel tarkított ultra realisztikus 3D mozikat, sokkal érdekesebb az IBM kutatói által elektronmikroszkóppal megalkotott kisfilm, ahol az atomok és molekulák tologatásával életre keltett pálcikaember játszi könnyedséggel focizik, pingpongozik, dobálózik a parányi részecskékkel.

a_boy_and_his_atom.jpg

A film 242 képkockából áll, egy pásztázó alagút mikroszkóp (STM) kelti életre, és mozgatja az egyes atomokat és molekulákat. A kísérlet bebizonyította, hogy az ultra stabil STM módszerekkel eddig soha nem látott, atomi méretű szerkezeteket lehet létrehozni a jövőben. A kutatók jelenleg az ilyen típusú struktúrák mágneses, mechanikai és optikai tulajdonságait vizsgálják.

Az STM több mint 100 milliószorosára nagyítja fel a felszíni atomokat. A készülékben elhelyeztek egy tűt, amelyet 1 nanométer pontossággal lehet mozgatni, távirányítható és fizikailag képes magához vonzani az atomokat, molekulákat, így vezérli a részecskéket, hogy azok a megfelelő helyre kerüljenek.

A kísérletben részt vevő kutatók arra számítanak, hogy egy napon ezek az ultra mikroszkopikus struktúrák fogják felépíteni a kereskedelmi forgalomban kapható elektronikai eszközöket, így lehetővé teszik a gyorsabb, hatékonyabb energiafelhasználású számítógépek és kommunikációs eszközök megalkotását. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr357123981

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása