Gépagy blog

Gépagy blog

Napfényből folyékony üzemanyag

2015. február 15. - fulopmiklos

A Harvard Egyetem kutatói bejelentettek egy új módszert, amely a napfényt és a levegőt izopropanollá (C3H8O) képes alakítani. Ez az anyag főleg oldószerként és gyógyszeriparban használható, de mint folyékony üzemanyag is számításba jöhet, könnyen szállítható, vagy átalakítható más tüzelőanyaggá.

artificial_leaf.jpg

A növényekben tárolt napenergia 1,6 milliárd év alatt alakul át kőolajjá, melyet a mai tudásunk, technikai fejletségünk alapján energiahordozóként használhatunk. Ebben az esetben a napenergia átalakulásának hatásfoka kevesebb, mint 1 százalék. Napelemekkel, sokkal jobb hatásfok érhető el, de mint ismeretes folyamatos energiatermelésre van szükség, vagy az energia tárolása manapság számos problémát vet fel.

Ennek megoldására a kutatók a napenergiából olyan üzemanyagot próbálnak előállítani, amelyek könnyen tárolhatók, szállíthatók. 2011-ben professzor Daniel Nocera megalkotott egy olyan „mesterséges levelet”, amely szilikon csíkkal bevont katalizátorokat tartalmazott mindkét oldalán. Amikor vízbe merítették, miközben intenzív napsugárzásnak tették ki, a levél bontotta a vizet, miközben oxigén szabadult fel az egyik oldalon, hidrogén a másikon.

Ez a módszer már 7 százalékos hatékonysággal hasznosította a napenergiát, azonban több probléma is volt vele. A „mesterséges levél” által termelt üzemanyag, a hidrogén nagyon drága, és veszélyes a tárolására, szállítása. Sőt, a hidrogént nem lehet azonnal felhasználni, át kell alakítani.

A legújabb kutatások a napenergia felhasználásának területén ezeket az eredményeket használták fel. Létrehozták az un. „bionikus levelet”, amely egyesíti Nocera professzor találmányát olyan katalizátor baktériumokkal, amelyek a hidrogént valami könnyebben kezelhető üzemanyaggá alakítják át. A baktériumok a hidrogént és a légkör széndioxidját fogyasztják el, és izopropanollá alakítják. Amikor az izopropanolt elégetik, a felszabaduló CO2 a folyamat elején felhasználható újra a hidrogén átalakításához. Így ez sem terheli a környezetet. 

artificial_leaf1.jpg

A termék még korántsem áll készen a kereskedelmi forgalmazásra, de bizonyítja azt, hogy a napenergiát hatékonyan át lehet alakítani folyékony üzemanyaggá. A project másfél éve indult és eddig sikerült elérni a fotoszintézis hatékonyságát. A természetnek erre a folyamatra 2,6 milliárd éve volt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr687172285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fay rodisz 2015.02.16. 11:53:40

Hííí de rohadt jó lesz, amikor majd a levegőt kezdik átalakítani üzemanyaggá.

Netuddki. 2015.02.16. 12:26:28

@fay rodisz: Ja, jövedéki adó köteles lesz a levegő is vazzeg!

LoveKills 2015.02.16. 13:11:10

Ez is jó irány lehet, de lehetséges, hogy zsákutca és/vagy felesleges. Az olajlobbinak ez ugyanúgy nem érdeke, mint az sem, hogy Tesla már eljutott egy teljesen más alapon működő, kísérleti gépjárműhöz.

NaNehogyMár 2015.02.16. 16:10:02

Ez jó irány, csak kérdés, mennyit lehet előállítani, mekkora területen, mekkora ráfordítással.
Először szvsz az energiaigényünkön kellene csillapítani. Azután az ilyen próbálkozások is jelenthetnének megoldást.
süti beállítások módosítása