Gépagy blog

Gépagy blog

Az 5G WiFi már nem álom

2015. március 11. - fulopmiklos

El tudja képzelni, mit jelent egy Tbit/s sávszélesség a vezeték nélküli hálózaton? Száz teljes filmet tud letölteni a telefonjára, mindössze három másodperc alatt. Angliai kutatók azt állítják, hogy ők már elérték ezt a letöltési sebességet az első 5G kapcsolatnak köszönhetően.

5gwifi.jpg

- Optikai kábelen ez az eredmény nem meglepő, azonban képesek vagyunk vezeték nélkül is a Tbit/s – os letöltési sebességre is – mondja Rahim Tafazolli, a Surrey Egyetem 5G Innovációs Központjának (5GIC) kutatója.

A vizsgálatokat laboratóriumi körülmények között végezték, ahol az adót és a vevőt 100 méterre helyezték el egymástól. Az elért sebesség több mint 65 000-szer gyorsabb, mint az átlagos 4G letöltési sebesség (ami csak 15 Mbps). Tafazolli és kollégái azt tervezik, hogy a technológiát a laboratóriumon kívül az egyetemi campusban tesztelik még idén.

A technológia segítségével akár a holografikus rendszerek is jelentős fejlődésnek indulhatnak, hangott el a V3 mobil konferencián. 

A széles felhasználói közönség valószínű, hogy cask 2018 után ismerkedhet meg a technológiával. Ami jelenleg nehézséget okoz, az alkalmazások támogatása. Nem tudhatjuk, hogy milyen alkalmazásokat használnak majd  2020-ban, illetve később. A rendszer viszont nagyon érzékeny a késleltetésre. - Szükséges, hogy olyan eszközöket alkalmazzunk, amelyek egy milliszekundum alá képesek menni, így téve lehetővé az új technológia széles körű alkalmazását - mondja Tafazolli.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr167258971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

triac 2015.03.11. 16:42:42

Az 5G mobiltechnológiai a Wifi (IEEE 802.11) helyi hálózati szabvány - ne keverjük a kettőt.

Magnat 2015.03.11. 16:47:36

Tök jó, az 1GB-os csomagomat 0.008 másodperc alatt tudnám elhasználni - remélem, minél hamarabb bevezetik!

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.03.27. 08:31:25

@triac: arról nem beszélve, hogy hol van ma olyan gép, pláne mobil, ami képes valóban kihasználni ekkora sávszélességet? Memóriából memóriába talán... de hol van olyan háttértár, ami ezt a mennyiséget be tudja fogadni ilyen sebességgel?
süti beállítások módosítása