Gépagy blog

Gépagy blog

New York újabb grandiózus terve a napfényes föld alatti park

2015. március 12. - fulopmiklos

Ha folyamatos az építkezés és a fejlődés egy nagyvárosban, nem könnyű feladat megtartani a zöld területeket vagy visszahódítani azokat a beépített részektől. Ezért egy amerikai cég szokatlan javaslattal állt elő: vigyék le a parkokat a föld alá úgy, hogy közben a napfényről se mondjunk le.

49485.jpg

Egy egykori New York-i vasúti áruszállító, a napjainkban elhagyatottan tátongó „High Line” újrahaszosítása kapcsán merült fel a nem mindennapi ötlet. Az egyhektáros egykori kocsiterminál New York Lower East Side of Manhattan részén található, egy olyan területen, mely az egyik egyik legkevésbé zöldnek nevezhető terület a nagyvárosban. Utalva a helyszínre a földalatti parkprojekt elnevezése „Lowline” lett, amely reméli, hogy úttörő lesz a napenergia hasznosítás területén is.

lowline_underground-1.jpg

A Lowline megvalósításának ötlete nem csak a több zöld terület miatt fontos, hanem azt is bizonyíthatja, hogy az innovatív napelemes technológia másként is értelmezhető a nagyvárosokban. Mindemellett a lakosok számára egy kellemes helyet is ad a kikapcsolódásra, ahová el lehet menekülni a nyüzsgő város elől. 

Utcaszinten elhelyezett fényvisszaverő parabolákkal gyűjtik majd össze a napfényt, amelyet optikai kábelek továbbítanak a földfelszín alá. A fény a park egész területére egyenletesen elosztva érkezik. Az utcaszinten a parabolák követni tudják majd a nap mozgását, így maximalizálják az összegyűjtött fény mennyiségét. Ha nem áll rendelkezésre elegendő napfény, lámpákkal világítják meg a teret.

lowline_underground-4.jpg

A projekt összköltsége az előzetes becslések szerint 60 millió dollár, amelyet többnyire magánbefektetők fognak finanszírozni, bár a kormány vállalta, hogy részt vállal a a projekt finanszírozásában, amely az első lépéseket már megtette a megvalósulás útján.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr647262717

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.03.13. 15:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gumirocker 2015.03.13. 16:36:23

Khm..... miért van nekem olyan érzésem, hogy telekspekulánsok fel fogják ezt karolni...... és parkokat fognak felszámolni arra való hivatkozással, hogy így még nőni is fog a zöldfelület a városban....

min 2015.03.14. 08:15:19

Zseniális?? A posztoló valami neander-völgyi barlanglakónak képzeli magát vagy másokat? EZ egy elmebeteg ötlet. Vigyék inkább a többnyire haszontalan irodákat a föld alá.
süti beállítások módosítása