Gépagy blog

Gépagy blog

Ez nem sci-fi, itt a valóságos 3D holografikus kép!

2015. április 30. - fulopmiklos

A háromdimenziós, holografikusan vetített, képernyő nélküli képek régóta kedvelt témája a sci-fi filmeknek, gondoljunk csak a Star Warsból az üzenetet hordozó, mindenki kedvenc robotjára, R2-D2-ra.

A 3D-s filmek terén a világméretű sikert James Cameron Avatar című filmje hozta meg, ennek hatására beindult egyfajta érdeklődés a különböző háromdimenziós megjelenési technológiák iránt. Jelenleg a legtöbb 3D-s filmet csak speciális szemüveggel lehet látni, viszont ebben a folyamatosan fejlődő iparágban óriási lehetőségek vannak. Ha csak bevételi oldalról nézzük a folyamatot, 2013-ban a 3D technológia piacának összbevétele csaknem kétszer akkora volt, mint a globális napenergia piac teljesítménye. (Számokban kifejezve ez 9 és félmilliárd dollárt jelent!)

3dkijelzo3.jpg

A nanotechnológia fejlődése azonban a holografikus vetített képek területén is meghozni látszik az áttörést. Döntő szerepe van ebben a grafénnek, amely már a rugalmas, hordozható képernyők területén letette névjegyét (okos órák, mobiltelefonok), köszönhetően az anyag lenyűgöző elektronikai és optikai tulajdonságainak, és nagy mechanikai szilárdságának. Viszont a színes, lebegő, szintén grafén alapú 3D kijelző valami egészen más, mint az eddigiek.

3dkijelzo2.jpg

A digitális holografikus, lebegő képernyő számos kisebb pixelből áll, amelyek a fénytörés segítségével jelenítik meg a közvetítendő információt. A technika lehetővé teszi a tárgyak élénk és természetes kivetítését, akár 52 fokban is. Jelenleg a kép nem nagyobb, mint 1 cm, de a kutatók szerint a közeljövőben bármekkora méretben megjeleníthető lesz a 3D holografikus kép ezzel a technológiával.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr917415690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2015.05.01. 20:38:00

a fény szeret megállni a levegőben. arról híres.

Boka1 2015.05.14. 22:16:21

Pont most tesztelek egy ilyet. Akár pornót is le tudok így tölteni. Akár a Dundikát is meg fogom tudni dugni. Akár..... :-)

Macropus Rufus 2015.05.15. 10:40:36

hát ez még fake. Eléggé erősen. Mert min törik meg a fény, hogy lássam?
A levegőben csak úgy? Ez még nagyon kamu szagú.
süti beállítások módosítása