Gépagy blog

Gépagy blog

Ujjlenyomat alapján is kiszűrhetők a kokainfogyasztók

2015. május 21. - fulopmiklos

Új ujjlenyomat-elemzési technikát fejlesztettek ki a Surrey Egyetemen, amely képes kimutatni, ha valaki kokaint fogyasztott. Ez a módszer lehet a nem-invazív és higiénikus alternatívája a jelenlegi tesztelési eljárásoknak.

fingerprint1.jpg

A módszer lényege, hogy az analitikai kémia segítségével, egy egyszerű tömegspektroszkóppal ki lehet mutatni azokat a vegyi anyagokat, amelyek a szervezetből távoznak a kokain lebomlása során. Ilyen anyagok a benzoilekgonine és metilekgonine, melynek maradékai az újlenyomaton is megtalálhatók. A készülék különbséget tud tenni a között, ha valaki csak megérintette a szert, és a között, ha el is fogyasztotta. Ez nagy előrelépés lehet, hiszen a jelenleg alkalmazott vizsgálat (DESI, Desorption Electrospray) erre nem képes egyértelműen.

A kutatók az új analitikai készülékkel összehasonlító teszteket végeztek, ahol a hagyományos nyálminta volt a kontroll. Arra a következtetésre jutottak, hogy az ujjlenyomat vizsgálat lehet annyira pontos, mint a nyálvizsgálat. - A módszer szépsége nem csak az, hogy higiénikusabb, mint a vér- vagy nyálanalízis, de hamis eredményt sem hozhat. Mindemellett a személyiségi jogokat is könnyebb kezelni, hiszen a mintavétel egyből újlenyomat alapján történik. Nincs szükség a vizsgálat során kiképzett orvosi személyzetre sem, mert a különböző biológiai veszélyek nem állnak fenn oly mértékben, mint a vér és a vizelet esetén.

tomegspektrograf.jpg

A készülék hátránya a mérete és az ára, jelenleg akkora, mint egy mosógép, és meglehetősen sokba kerül. A Surrey Egyetem kutatói most egy olcsóbb, hordozható változat megalkotásán dolgoznak, hogy széles körben elterjeszthető legyen ez a módszer a kokainfogyasztók felderítésére.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr67479906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szkari 2015.08.19. 17:23:00

Mi az az "újlenyomat"?
Van "régilenyomat" is?
A kulcsszavaknál pedig "újjlenyomat" szerepel.
Ez valami nyelvújító blog?
Szívesen ajánlkozom nyelvi lektorálásra, korrektúrára, ha igényt tartanak rá.
(Nem vicc, korrektor vagyok.)
süti beállítások módosítása