Gépagy blog

Gépagy blog

Fradi-stadion a kulisszák mögött

2014. október 15. - fulopmiklos

Sok évtizede nem épültek stadionok Magyarországon, azonban nemrég elindult a lavina, felépült a felcsúti Pancho Aréna, elkészült a debreceni Nagyerdei Stadion és átadásra került az új Fradi-stadion és úgy tűnik, hogy folytatódik a sor. De vajon tudjuk-e, hogy mitől stadion a stadion?

groupapma arena FTC stadion.jpg

Mit kell ahhoz tenni, hogy ne egy üresen tátongó betonrengeteg legyen, hanem egy olyan központ, ahol pezseg az élet, ahol siker, győzelem, ezáltal üzlet és pénz van? Amiből mindenki profitál, az ország, a sport, az egyén Nekünk, villamosmérnököknek milyen feladataink vannak, mitől lesz gazdaságosan és jól működtethető egy ilyen létesítmény? Mit kell tervezni? Egy „csili-vili”, kacsalábon fogó csodát, vagy egy célszerű, szerény, visszafogott technológiai épületet?

Rengeteg ilyen és hasonló kérdés merül fel egy épület-villamos tervezőmérnökben, akinek a sors megadja azt a lehetőséget, hogy egy ország ikonikus csapatának, a Ferencvárosnak stadiont tervezzen. Olyan terület ez, amelyhez nincs szakirodalom, nincs tapasztalati tudás, nincsenek sablonok. Marad a kreativitás, a józan gondolkodás és a bizalom önmagunkban, hogy képesek leszünk átlátni a feladatot és meglátni azokat a részleteket, amelyektől igazán jó lesz egy ilyen létesítmény.

gepagy blog FTC-stadion groupama arena 1.jpgKép: ahol a madár is ritkán jár, avagy innen nem fog senki meccset nézni az új Fradi-stadionban.

Sok jól működő stadion van a világban, de ezek műszaki megoldásai rejtve maradnak, ezekről információt szerezni is nehéz, nemhogy adatot, felhasználható és valós értékeket, amelyek alapján egy új létesítményt elsőre meg lehet tervezni. Az FTC-stadion is többszöri nekifutásra, sokszori csiszolás és finomhangolás után nyerte le végleges műszaki tartalmát.

A felismerés, hogy egy ilyen épület az év 365 napjából kb. 30 alkalommal szól a labdarúgásról, viszont a többi, mintegy 330 napon az egyéb rendezvények színhelye, megadja a választ rengeteg kérdésre. Olyat kell tervezni, ami esetenként kiemelkedő terhelést képes elviselni - de ezt csak 3-4 órára - ugyanakkor jellemzően kisebb, de állandóan változó rendezvényhelyszín kell, hogy maradjon, könnyen átalakítható, akár néhány órán belül jelentős funkcióváltásnak a kiszolgálását kell biztosítani.

A labdarúgó-stadion

Ez a csúcsterhelés – erre méretezzük a rendszereinket. A teljes világítás HD fokozatban 448 kW (224 db 2 kW-os fémhalogén lámpatest), a büfék összesen kb. 600 kW (a szünetben a mintegy 22 000 ember felét a büfében ki kell szolgálni - 12 büfé, 3 ablak/büfé, jellemzően 2 embernek vásárol egy fő – ebből adódik a kb. 6 másodperces eladási sebesség). Ott a több ezer VIP-néző az épületben a saját igényes tereivel, melegkonyhával, VIP-páholyokkal, a hangosítás, a stadion körüli reklámtáblák, két óriáskijelző stb.

A fentiekből mintegy 2,5 MVA-es egyidejű villamosteljesítmény-igénnyel számoltunk, ami kétoldali független 50-50%-os ellátás mellett, oldalanként kb. 1,25 MVA. Ismerve az áramszolgáltatói hálózatok megbízhatóságát, elfogadható kockázatnak ítéltük meg annak az esélyét, hogy pont egy teltházas mérkőzés alatt legyen üzemzavar, így ha ez bekövetkezne, a hűtési kapacitáskorlátozás mellett is elegendő az egyik oldali 1600 kVA-es teljesítmény. Ezért került az épületbe 2 db 1600 kVA-es transzformátor és nem számoltunk a teljes teljesítmény tartalékolásával.

gepagy blog FTC-stadion groupama arena 5.jpg

Kép: sportvilágítási elosztó a tetőszerkezetben lévő podeszten.

A lelátó alatti, kerengőnek nevezett közlekedő térben találhatók a büfék és a vizesblokkok. Ezek mögött, a lelátó alatt fut végig a tokozott sín, amiről ezek az egységek energiát kapnak. A sín alkalmazását egyrészt a rengeteg kábelezés kiváltása, másrészt a mobilitás indokolta – innen utólag is, egyedi igény esetében energiát lehet levenni, ellátni egy-egy nagyigényű rendezvényt.

A sportvilágítás 224 db, egyenként 2000 W-os fémhalogén fényvetővel készült el. Fokozatonként kapcsolható a rendszer, így lehetőség nyílik edzés, barátságos mérkőzés, normál és HD minőségű televízió közvetítésre alkalmas világítás kapcsolására, ez utóbbi tudja a 2300 lux horizontális és vertikális megvilágítási szintet is. Ezen világítási rendszer ellátására 4 elosztó berendezés került a tetőszerkezetre, illetve a főépület tetejére, nagyjából a pálya 4 szögletpontjának magasságában. A rendszert úgy alakítottuk ki, hogy üzemzavar esetében is működőképes maradjon – csökkentett fényteljesítmény mellett, ami a lámpatestek újragyújtását követően visszaáll eredeti állapotára.

A nézőtér biztonságát normál üzem esetében fényerő-szabályozott, üzemzavar esetében direktkapacsolt biztonsági világítás szolgálja. Koncert vagy egyéb rendezvény esetében ezek a lámpatestek adják a munkavilágítást, így a nézőtér 0-50 lux között szabályozottan megvilágítható, illetve teljes fényerő esetében kb. 100 lux biztosítható ezen a területen.

Az energiaellátás méretét jól tükrözi, hogy az épületben majdnem 100 elosztó berendezés létesült, ezek között vannak kisméretű VIP-páholy elosztók is és komoly teljesítményű, területi elosztók is.
Jól jellemzi a beruházás mértékét a beépített mintegy 100 km erősáramú és kb. 150 km gyengeáramú kábel mennyisége is.

gepagy blog FTC-stadion groupama arena 4.jpg

Kép: pályavilágító, 2000 W-os, 400 V-os lámpatest - a legprofibb, ami ma kapható.

A rendezvényhelyszín

A stadionok egyik jellemző funkciójának kell lennie az egyéb rendezvények lebonyolítása való megfelelés is. Konferenciát minden szállodában lehet tartani, ott minden audio-vizuál rendszer, konyha, étterem, szerviz megtalálható egy kivételével: a látvány, amit az üres stadion nyújt, a tér - érzet, mi csak egy ilyen méretű „katlanban” adatik meg és az emlék azokról a pillanatokról, amiket itt meg lehet majd (remélhetőleg hamarosan) élni a labdarúgó mérkőzések során.

A konferenciateremből kilépve a VIP teraszra, elénk tárul a 22 000-nél is több férőhely, a fentről igencsak kicsinek tűnő, amúgy hatalmas gyepszőnyeg, a pályán elvesző egy-két pályakarbantartó, a több tíz métert is átívelő locsolórendszer, vagy a napközben is működő, automatikus fűnövesztő-világítás képe. Még azoknak is, akik sokszor voltunk itt az építkezés során, megfogó látványt jelent ez. Itt lehet jó konferenciát, rendezvényt, szervezni – ehhez viszont a műszaki feltételeket biztosítani kell. Így készültek el a LED színvezérelt világítások, a teljes területet, beleértve a nézőteret is lefedő WiFi rendszer, audio-vizuális rendszerek olyan módon, hogy a több, kisebb konferencia is és az egy nagy is hangosítható és vizuálisan élvezhető legyen.

gepagy blog FTC-stadion groupama arena 2.jpgKép: a lebontott régi stadion eredeti pályavilágítása, mint design elem: egyedi világítás az étteremben.

A városképet formáló objektum

A repülőtérről érkező turista, Budapest egyik legforgalmasabb csomópontjában autózó lakos vagy a buszpályaudvarra érkező utas – mindenki látja a stadiont. Cél volt egy olyan külső díszvilágítás megalkotása, ami vezérlehető, változó, ugyanakkor látványos és elegáns is egyben. Erre a célra egyedi fejlesztésű kandelábereket terveztünk, melyek tetején összesen 60 LED RGBW, DMX-vezérelt fényvető került.

Összesen nyolc előre programozott világítási kép vagy egyedileg programozott, szabadon választott színkombinációt lehet a homlokzatra vetíteni, jelezve ezzel a stadion mindenkori állapotát. Válogatott vagy FTC-mérkőzés, rendezvény vagy csak egy normális este – mindnek megvan a saját világítási képe, a gólról nem is beszélve! A nem kis felület megvilágítására 3 W-os LED-ekből épített, összesen 350 W egyenkénti teljesítményű fényvetők szolgálnak, melyek színes fény esetében kb. 50 W, fehér fény esetében 300 W körüli teljesítményfelvétellel bírnak.

Egy teljesen zöld felület a teljes stadionon csak 3000 W energia, nem beszélve a fényerő-szabályozásról, amivel a fényteljesítmény, így az energia felvétel is csökkenthető. Ez egy átlagos napon, éjszaka 50%-os dimmelést jelent, tehát a díszvilágítás ilyenkor kb. 1500W.

Műszaki ínyencségek

A Groupama Aréna névre keresztelt stadion rejteget pár olyan rendszert is, ami Magyarországon egyedülálló, de még a világ komoly stadionjaiban is ritkaságszámban menő megoldás. Ilyen pl. a gólfigyelő-rendszer, melyet élesben a világbajnokságon használnak először. Elkészült az a játékos-megfigyelő rendszer, ami online adatokat tud adni minden egyes játékos teljesítményéről, lefutott távolságáról, passzairól, statisztikáiról.

gepagy blog FTC-stadion groupama arena 3.jpg

Kép: előtérben a nézőtéri hangosítás, háttérben a pályavilágítás - összesen 224 db ilyen lámpa került felszerelésre.

Említhetnénk a biztonsági kamera rendszert, amely személyek felismerését teszi lehetővé 100 méternél is nagyobb távolságból, a pályafűtést, a belső tévéközvetítési rendszert, vagy a 200 nagyméretű LCD-ből álló információs rendszert, a teljes területet lefedő WiFi hálózatot, ami interaktív applikációk futtatását teszi lehetővé a stadionban, az üdítő helyhez rendelésétől a gólok visszanézésig.

Újdonság a pénzmentes fizetést biztosító cash-less rendszer is, mely előre feltöltött kártyával működik és ezzel, csakis ezzel lehet majd mindent fizetni a stadionban, pár másodperce korlátozva a fizetési időt és megspórolva ezzel a fizetéssel járó időveszteséget. A két óriáskivetítő HD minőségű képet biztosít, a pálya körül 3 oldalon végigfut az elektronikus reklámtáblarendszer, mely jelentős reklámbevételt biztosít a csapat részére. És, sorolhatnánk még sokáig…

A szerző ezen a helyen is szeretné köszönetét kifejezni mindazoknak, akik részt vettek a projekt villamos rendszereinek megvalósításában. Kiemelten az Artrea Consulting Kft. alkalmazottainak, továbbá a Vilati Kft. csapatának, az Óbuda-Újlak Zrt.-nek és Sárosi Csanád úrnak, akik nélkül ez a projekt nem lehetne olyan, amilyen végül lett.

Hogyan tovább?

Elkészült három stadion körülbelül egy időben úgy, hogy a tervezők nem kommunikáltak. Most készül, terveződik néhány kisebb és egy nagy, a Puskás Ferenc Stadion, amik tervezése, építése kapcsán jó lenne a már összegyűlt tapasztalatokat felhasználni. Akárki is tervezi ezeket, biztosan bele fog lépni azokba a kátyúkba és behajt azokba a zsákutcába, amikkel mi is találkoztunk, és a két másik villamos tervező cég/kollega is járt. A következő projekteken a már meglévő tervezési és a kivitelezési tapasztalatokat felhasználva, lehetőség nyílik egy még jobb, még előremutatóbb stadion építésére.

Írta: Üveges Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr626794349

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ray2 2014.11.05. 12:14:30

Nagyon örültem ennek a cikknek, úgyis mint a stadion egyik felhasználója.
Az áramsín rendszerrel kapcsolatban érdeklődnés, hogy ez milyen anyagú és milyen keresztmetszetű vezetőt jelent? A rendszer hurokellenállásait nem rontja nagyon le? A főépület teljesítménye önmagában mindenestül világítás, gépészet, stb. kb milyen nagyságrendbe esnek?
előre is köszönöm a válaszokat

Ray2 2014.11.05. 12:30:47

@Ray2: és még egy apró kérdés:épületautomatizálás hagyományos plc-s, vagy esetleg van benne egy kis intelligens épületes, buszos megoldás? (knx eszközökre gondolok pl.)
süti beállítások módosítása