Gépagy blog

Gépagy blog

Origamiként összehajtható napelemek

2014. augusztus 26. - fulopmiklos

Még 45 évvel az Apollo 11 után sem egyszerű dolog az űrbe felküldeni valamit. A méret, súly és az ár nagyon fontos szempontok, ezért néhány kutató az origami felé fordult, hogy összehajtható napelemet tudjon készíteni.

A két éves munkájuk eredménye egy olyan napelem, melynek átmérője összehajtva 2.7 méter, kinyitva pedig 25 méter. A képen az 1/20-ad arányú kicsinyített makettje látható.

origaminapelem.jpg

A napelem megépítéséhez a tervezők, Shannon Zirbel és Larry Howell professzor a Birgham Young Egyetemtől és Brian Trease a NASA Jet Propulsion Laboratóriumától a híres origami-szakértő, Robert Lang segítéségét kérték. Az csapat egyik legnagyobb nehézségük az volt, hogy a napelemek nem olyan vékonyak, mint a papír. „Sok mindent újra kellett gondolnunk a designnal kapcsolatban, mivel az elem vastagsága minden egyes hajtással nagyobb lesz” – mondta el Trease egy sajtókonferencián.

A többi napelemeken már végrehajtottak néhány harmonika-szerű változtatást, hogy könnyebb legyen felküldeni az űrbe, de ezzel az új körkörös tervezéssel még nagyobb lehetővé teszi, hogy még nagyobb felület férjen el minél kisebb helyen. Az indításhoz a műhold köré lehet tekerni, és az asztronauta segítsége nélkül is telepíthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr866752635

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása