Gépagy blog

Gépagy blog

A világ legintelligensebb stadionja

2014. október 06. - fulopmiklos

A nyáron lezajlott brazíliai labdarúgó-világbajnokságra több stadiont is építettek, felújítottak vagy átépítettek a házigazdák, most mind közül a leghíresebbet, a Rio de Janeiróban található, a döntőnek is otthont adó Maracanã stadionba kukkantunk be és mutatjuk meg egy eddig kevésbé ismert oldalát.

Maracanã_2014.jpg

Az Estádio Jornalista Mário Filho, vagy ismertebb nevén a Maracanã stadionban működő 3000 lámpatestből álló monumentális világítási rendszer, 17 lift, 12 mozgólépcső, 292 mosdó, 60 bár, valamint több mint 500 mérőóra és villamos berendezés vezérlése egyetlen helyről, az irányító- és megfigyelőteremből történik. A Schneider Electric épületautomatizálási technológiájával felszerelt terem a világ egyik legmodernebb, legbiztonságosabb és leghatékonyabb stadionjává teszi a brazil labdarúgás történelmével már összeforrt ikonikus riói arénát. Amellett, hogy a rendszerek és folyamatok könnyen integrálhatók, a megoldásnak köszönhetően akár 36%-os energiamegtakarítás érhető el.

Maracanã_stadium.jpg

A projekt keretében a FIFA által előírt nemzetközi szabványokat követve egy intelligens hálózatra épülő automatizálási fejlesztést vittek véghez, amelynek integrált rendszerei több mint 36 000 különböző változót vesznek figyelembe. Az aréna energiafogyasztásának valós idejű megfigyelése mellett más létesítményfunkciók is az irányítóteremből kezelhetők, egyebek mellett a közös megvilágítási területek, a szellőzés, az elszívás, a légkondicionálás, a generátorok, a szünetmentes tápegységek, a hozzáférés-vezérlés, a tűzvédelmi rendszer, a zárt láncú videokamerák és a hidraulika.

Az aréna különböző részein található, több mint 300 modern automatizálási panel nyílt kommunikációs protokollokat használ. A stadion megvilágítását DMX és KNX műveleteket alkalmazó rendszerek irányítják, így a hálózattal való integráció mellett előre programozott világítási kombinációk, például színek vagy különböző jelenetek is kialakíthatók. Továbbá lehetővé válik a megfigyelt rendszerekben jelentkező valós idejű hibaüzenetek feldolgozása, megjelenítve az aktuális értékeket az egyes helyzetekhez. A határértékek túllépése esetén pedig a rendszer riasztási üzenetet küld, így biztonságosabbá és hatékonyabbá teszi a stadion üzemeltetését.

lat-sp-soccer-maracana-stadium-20140607.jpg

A legkorszerűbb biztonsági rendszerrel is felszerelt a stadion, amely nagy felbontású kamerákat, valamint intelligens megfigyelési és képtárolási architektúrákat foglal magába. Az integrált megfigyelési rendszer egyetlen felületet kínál a videók rögzítéséhez, a területek beállításához és a hozzáférés-felügyelethez. A képtárolási szisztéma végzi a munka oroszlánrészét: elemzi és automatikusan megjelöli a megfigyelési adatokat, és csak akkor küld riasztást az üzemeltetőknek, ha gyanús tevékenységet észlel. A dinamikus és valós idejű adatok segítségével az incidensek azonnal azonosíthatók és megoldhatók, így biztonságosabbá válik a környezet.

Az eredetileg az 1950-es labdarúgó-világbajnokságra épült stadionban a 2014-es VB-n négy csoportmérkőzést, egy-egy nyolcad- és negyeddöntőt rendtek, valamint a fináléra is itt került sor. Az 1950-es torna döntőjében a házigazdák ebben az arénában szenvedtek 2-1-es vereséget Uruguaytól, míg idén egy csúfos kudarccal madtak le a fináléról.

Maracana Stadium Brazil_air view on Sep.6.12_courtesy SEObras_Erica Ramalho.jpg

A Maracana egykor 200 ezer néző befogadására volt alkalmas, a mostani vb-re felújított állapotában már csak 73 531 szurkoló ülhetett le a nézőtérre. A stadion ezzel együtt Brazília legnagyobb labdarúgó-arénája maradt. A felújításkor megőrizték a Maracana eredeti szerkezetét, de többek között új lelátót építettek, új székeket szereltek fel, és egy esővízgyűjtő-rendszerrel felszerelt új tetőt is kapott a stadion. A Maracana Rio de Janeiro második legnépszerűbb turistalátványossága, a látogatók pedig ma már szuvenírként hazavihetnek magukkal egy darabot a régi arénából.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr696752585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása