Gépagy blog

Gépagy blog

2400 km-es a világ leghosszabb egyenáramú távvezetéke

2014. november 21. - fulopmiklos

Brazíliában üzembe helyezték a “Rio Madeira” nevű nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) átviteli hálózatot, amely közel 2400 kilométeren szállít majd 3150 MW villamos energiát. 

rio_madeira.jpg

Brazília a világ ötödik legnagyobb országa, területe körülbelül. 80%-a Európáénak. Az ország mérete és a nagy távolságok külön jelentőséggel bírnak ebben az esetben, mivel ezek indokolták a Rio Madeira energia-átviteli rendszer kiépítését.

Ez a világ leghosszabb HVDC hálózata, amely összeköti az északnyugaton lévő távoli energiatermelő forrásokat a tőlük kb. 2400 kilométerre, délkeletre található nagy villamos-energiafogyasztó központokkal, amelyek Brazília fő gazdasági központjának számító São Paulo környéki régióban vannak.

Rio Madeira.jpg

A HVDC átviteli technológia csökkenti a nagyobb átviteli távolságok esetén fellépő veszteségeket, és kisebb a káros környezeti hatása, mint a hagyományos, váltakozó áramú (AC) átviteli rendszereknek. Ezzel a technológiával stabilizálni lehet a szakaszos üzemű energiatermelés- és szállítás problémáját is, amely gyakran zavarokat idéz elő az energiahálózatban. Ezért a HVDC technológia ideális megoldást jelent olyan nagytávolságú energiaátviteli projektek számára, amelyek a távoli energiatermelő forrásoktól képesek a villamos energiát eljuttatni a nagy energiaigényű központokba.

Rio Madeira ABB.jpg

Az ABB sikeresen üzembe helyezte a rendszerhez kapcsolódó konverter állomásokat is, és 2014 augusztusában átadta a projektet az Abengoa multinacionális cégcsoportnak. Az átviteli rendszer az ország északnyugati részén üzemelő két vízerőműben termelt elektromos energiát továbbítja. Ebben a régióban található Brazília potenciális vízenergia-termelésének több mint 70%-a.

Az ABB 60 éve fejlesztette ki a HVDC technológiát, és az azóta eltelt időszakban már közel 100 HVDC projekt kivitelezésére kapott megbízást, ami a világszerte kiépített rendszereknek megközelítően a felét teszi ki.

A projekt egyik különlegessége az a nagyfeszültségű egyenáramú (HVDC) kábel, amely az átviteli kapacitást több mint megkétszerezve, kb. 2600 MW-ra növelte azt. A tengerfenékre vagy terepszint alá fektetett HVDC kábel alkalmas akár 1500 km-es távolság áthidalására, így ideális megoldást kínál a sűrűn lakott vagy környezetvédelmi szempontból érzékeny területeken átvezető hatékony energiaszállítás megvalósításához is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr836915225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delejezoe 2015.10.02. 20:37:39

Gratulálok. :) Ez az első cikk avilágon, ami a feszültségről szól, szemérmesen elhallgatva a feszültség nagyságát. :) :) :)
Egyébként +- 600 kV.
süti beállítások módosítása