Gépagy blog

Gépagy blog

Korszakalkotó találmányok 2014-ben

2014. december 08. - fulopmiklos

A Time magazin minden évben sorra veszi azokat a találmányokat, amelyek az adott esztendőben a leginnovatívabbnak, vagy éppen a legszórakoztatóbbnak bizonyultak. A 25-ös listából szemeltünk ki tízet, amely a leginkább felforgatta a világot, vagy legalábbis elég érdekesek, hogy beférjenek egy ilyen összeállításba.

1. Lebegő gördeszka (Hendo Hoverboard) – A Vissza a jövőbe II-ből jól ismert eszközt egy kaliforniai cég fejlesztette ki. Érdekessége, hogy a felszín felett 25 cm magasságban lebeg, és nem könnyű irányítani.

hendo_hoverboard.jpg

2. Drót nélküli áram (Witricity) – A vezeték nélküli elektromosság a bostoni MIT (Massachusetts Institute of Technology) szabadalmi bejelentésén alapszik. Segítségével vége az elektromos berendezések „falhozkötöttségének”, akár a mobiltelefonunkat, sőt elektromos autónkat is tölthetjük vezeték nélkül. A kérdés, hogy meddig fejlődhet ez a technológia? Egyszer az villamosenergia-átvitelt is megoldhatja?

witricity.jpg

3. Partihűtő (Coolest Cooler) – Minden idők legsikeresebb Kickstarter projektje, amely 13 millió dollárt tudott összekalapozni közösségi finanszírozás formájában, így már az induláskor óriási sikerre ítéltetett a találmány. Minden megvan benne, amely egy jó bulihoz kell, minden kívánságodat teljesíti. Természetesen hidegen tartja az ételeket-italokat, készít jégkockát, van benne turmixgép a koktélokhoz, LED-del világított átlátszó fedél alatt látni a benne gyöngyözve hűlő italokat, van USB-töltője, nehogy valakinek lemerüljön a mobilja, bluetooth hangszórója, és végül, de nem utolsósorban nagy kereke, hogy a homokos strandon se legyen nehéz mozgatni. 

coolest_cooler.jpg

4. 3D nyomtatók – Egy gép, amivel bármit elő lehet állítani egy digitális tervrajz alapján. Legyen szó műanyagról vagy más anyagról, lényegében bármi legyártható. A technológia kulcsfontosságú lehet a jövőre nézve.

5. Rezgőgyűrű (Ringly) – amely stílusosan figyelmeztet, ha hívásod van. Míg az elegáns fogadásokon, tárgyalásokon a férfiaknak könnyű dolguk van, mert az öltönyük zsebében kényelmesen elrejthetik a mobiljukat, így akár az üzletfeleink, a főnökük vagy a család keres, a rezgőre állított telefon jelezését észre tudjuk venni. Az üzletasszonyoknak egy csinos estélyi ruhában ez jóval nagyobb problémát jelent - ezt orvosolja a parányi eszköz.

ringly.jpg

6. E- kerék (Copenhagen Wheel) – Egy kerék, amely igazi löketet ad a bringásoknak. A Copenhagen  egy bármely kerékpárba – a hátsó kerék helyére – beszerelhető kerék, melyben nemcsak egy elektromos agymotor található, de a kerékagyba vannak beépítve az akkumulátorok is. Segítségével a hosszabb távok, vagy éppen az emelkedők könnyebben leküzdhetők.

bicaj.jpg

7. Apple Watch – Ugyan az almások órája majd csak jövőre fog megjelenni a boltok polcain, a Watch már idén felforgatta és átírta az okosórákkal kapcsolatos elképzeléseket. Míg a legtöbb gyártó hasonló modellje csak a telefonunkkal való kapcsolattarásra alkalmas, addig az Apple „ketyegője” egy karon hordható számítógép, amely lehetőségek sorát nyitja majd meg a felhasználó előtt.

apple_watch.jpg

8. 94fifty smart sensor – Legyen a kosárlabdád az edződ! Az érzékelőkkel ellátott kosárlabda figyeli a labda röppályáját, miközben utasítást adhat a játékosnak, ha rosszul tartja a csuklóját, vagy nem elég gyors a tempója. 

94fifty-basketball743x496.jpg

9. Quirky + GE aros – Okos légkondi, amellyel kisebb lesz az áramszámla. Az amerikaiak 11 milliárd dollárt költenek évente arra, hogy otthonaikat hűvösen tartsák, ezzel együtt 100 millió tonna szén-dioxiddal terhelve a levegőt. Szakértők szerint ennek a költségnek jórésze felesleges kiadás. A távolról is ki-, illetve bekapcsolható légkondicionálót Garthen Leslie ötlete alapján mindössze 4 hónap alatt fejlesztette ki a GE.

quirky-aros-product-photos-23.jpg

10. Szelfibot – A szelfizés egyre drámaibb ütemben terjed. Az eddig maximum kartávolságból készíthető önportré a szelfibot révén akár másfél méterről is ellőhető, ráadásul így beleférhet a képbe akár egész családunk is. Vigyázat, Dél-Koreában büntetnek a használatáért, mert állítólag zavarja a rádióadást!

selfiebot.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr726958957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2014.12.08. 23:53:38

A korszakalkotót azért túlzásnak tartanám...

"Lebegő gördeszka" - kár, hogy speciális pálya kell hozzá.

"A vezeték nélküli elektromosság a bostoni MIT (Massachusetts Institute of Technology) szabadalmi bejelentésén alapszik."

Az áramforrás pedig Tesla bácsi, ahogy a sírjában forog ettől a kisajátítástól.

A 3D nyomtató jelentős dolog, de azt sem idén találták fel.

ff48bp 2014.12.09. 09:28:43

Nagyon tetszik a Copenhagen wheel, de sajnos kicsit felment az ára. A 280 ezer Ft nem biztos, hogy már megéri, hiába a sok kényelem benne. Arról nem beszélve, hogy télen éjszakára le kell szedni hozzá a kereket, ha nem akarom, hogy az akku a hidegtől veszítsen az erejéből.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2014.12.09. 10:11:32

A poszt egy nem túl mély szakértelemről tanúságot valló cikk fordítása lehet. Pl sem Apple sem más okosórát közelről még nem látott. Sőt valószínűleg arról sem hallott hogy van egy Android nevű operációs rendszer, pedig már telefonokat is hoztak ki rá :)

Zirowe 2014.12.09. 10:15:20

Az apple óra szereplése több, mint vicces..

Mistral1011 2014.12.09. 12:16:56

Addig jó, amíg Tesla csak forog - és nem jön ki rendet vágni a Zújságíró fejek fizikatudását növelendő... :-(
A villamosenrgia már most is átvihető - hiszen épp ez a kütyü mutatja meg, hogy működik! THINK! Béláim! :-(
De azért a hatásfokot is belekeverve a történetbe (és akkor itt feladom a firkászok képzését, szóval nekik PgDn) rögtön előjön, hogy nagyon (gyk:qrvára!!) NEM éri meg ez a fajta átvitel...

gergerke 2014.12.12. 19:19:13

Nem értettem mi ez a zagyvaság, az apple nél esett le hogy fizetett hírdetésről van szó
süti beállítások módosítása