Gépagy blog

Gépagy blog

Parasztvakítás Tommy Hilfiger napelemes kabátja

2014. december 11. - fulopmiklos

Nagy valószínűséggel egyre gyakrabban fogunk találkozni a jövőben ehhez hasonló ötletekkel, amellyel most éppen Tommy Hilfiger állt elő.

Azt nem gondolnánk, hogy slágertermék válik belőle, de tény, hogy a napelemes kabát, mind férfi, mind női változatban szerepel a Tommy Hilfiger aktuális kínálatában. A jól csengő ígéret szerint azon túl, hogy egy menő ruhadarabra tehetünk szert, a kabát hátára rögzített napelemek (és egy zsebbe rejtett akkumulátor) segítségével, dupla USB csatlakozón keresztül feltölthetjük a lemerült eszközeinket.

tommy_hilfiger_solar_jacket_2014.jpg

Valójában iskolapéldáját láthatjuk annak, amikor a marketingesek veszik kezükbe az irányítást és mindenféle műszaki, mérnöki és logikai érvet sutba dobva alkotnak valami érdekeset. Persze lehet a ködmönre mondani, hogy praktikus, és hogy a tudomány, meg a technika találkozik a divattal, de ez mind csak a maszlag. A napelemes kabát bizonyára a legideálisabb esetben - például egy verőfényes nyári napon, amikor háttal állunk a napnak -, csepegtet csak valamennyi energiát a lemerült mobilunkba, míg egy ködös, szürke, korán sötétedő januári napon, amikor jellemzően téli kabátot hordunk, nem sok esélyünk lesz életet lehelni a kütyükbe.

hilfiger-solar-jackets_.jpg
Tegyük hozzá, hogy a technológia nem új, évek óta kaphatók speciális, flexibilis napelemek, amelyeknek meg van, meg lehet az alkalmazási területe (pl. hajózás), de a divatipar egyelőre nem ez a szegmens.

A napelemes kabátért a férfiaknak 350, míg a nőknek 380 euróért kell leperkálniuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr726970239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2014.12.11. 16:23:37

Technikai infók nélkül ilyet mondani, hogy talán csepegtet valamit minimum műveletlenségre utal. Pontos adatok kellenének a napelemekről.

trójaifaló 2014.12.11. 16:36:46

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Szerintem azért nem írt a szerző technikai paramétereket mert nincsenek, vagy nem érdeke senkinek publikálni azt, mert rögtön kiderülne, hogy csak a trendiség miatt lett napelemes ez a kabát.
A napelem gyártója sem ír semmit: www.pvilion.com/solar-clothing/
Illetve azt, hogyha feltöltöd az aksit (nyilván nem a napelemekkel), akkor az majd tölti a mobilod 4x. :)

kugi · http://kugi.blog.hu 2014.12.12. 08:35:26

Lehet, hogy egyelőre parasztvakítás, meg marketinges duma, meg nyilvánvalóan hiányoznak a műszaki paraméterek, de azért lehet benne fantázia! Ha nem is télen, hóviharban, de napos őszi, tavaszi időben hasznos lehet. Nyilvánvalóan a technikának még fejlődnie kell: kisebb aksik, kisebb napelemek, a vállra és a ruha mellkasi részére is lehetne napelemeket tenni - mindezt úgy, hogy a kabát súlyát jelentősen ne növeljék meg...

Gerilgfx 2015.09.04. 19:27:45

a méretéből ítélve azok a napelemek egyesével max fél w-ot tudnak leadni verőfényes napsütésben, a fény felé fordítva (source: van ekkora napelemem). ha ebből van 7-10 db, akkor azok ideális esetben 3-5wot tudnak leadni, nyáron, júliusban. télen olyan fél-1w-ot nézek ki így belőlük, ezzel körülbelül 8 órányi sétálgatás során 3-5%-ig lehet feltölteni egy androidos telefont.

technikailag értelmet ruhadarab, csak nyáron lenne némi haszna, ám akkor a meleg miatt nem veszi fel senki. a túrázók nem fognak ilyen silány ruhát hordani, azoknak megvan a saját specifikus kis igényük, és létezik számukra megfelelőbb megoldás hordozható, szövetbe varrt napelemek formájában, vagy táskára szerelhető napelemes powerbookok révén, amik szintén ezt a pár százalékos feltölthetőséget tudják produkálni.
süti beállítások módosítása