Gépagy blog

Gépagy blog

Fellőtték a Falcon 9 magánűrhajót

2015. február 13. - fulopmiklos

Napjainkra egyre nagyobb teret hódít a magán űrkutatás. Ennek legékesebb bizonítékaként, egy sikertelen próbálkozást követően, szerdán sikeresen felőtték a Falcon 9 rakétát.

falcon_9_start.jpg

Hónapokkal ezelőtt a SpaceX magán űrhajós cég merész kísérletbe kezdett, melynek lényege, hogy egy űrrakétával leszállást hajt végre az Atlanti óceánon egy automatizált lebegő uszály fedélzetére. Ez azért rendkívül nehéz feladat, mert a sikeres leszállást nehezíti, hogy az úszó bárkát a rakéta hajtósugara megnyomja, ezáltal a landoló terület szöge állandóan változik a kiinduló állapothoz képest. Több próbaleszállás után az első éles bevetés kudarcba fulladt, mert a rakéta az indulás után nem sokkal felrobbant. A robbanást az önmegsemmisítő rendszer idézte elő, amely eltérést észlelt a tervetett pályától.

Újabb próbálkozások

A SpaceX felkészült a következő kilövésre, melyre elsőzör február 8-án, majd 10-én délután került volna sor a floridai Cape Canaveral légi bázison, azonban néhány perccel az indulás előtt a 14 emeletes Falcon 9 rakéta kilövését mindkétszer lefújták utóbbit radar és helymeghatározási problémák miatt.

A tervek szerint az űrrakéta indítása után egymillió mérföldre távolodik el a földtől, leváló részegységei visszatérnek és leszállnak az automatizált uszály fedélzetére. Ezzel a rakéta nem semmisül meg, minden egységét újra, a következő kilövéshez fel lehet használni. Ezzel a módszerrel jelentősen csökkenthetők az űrutazás költségei.

Mára pontosan tudni lehet, hogy mi okozta a SpaceX első űrhajójának megsemmisülését; nem volt elég hidraulikus folyadék, amely táplálta volna a rakéta vezérsíkjainak mozgatását, ezzel irányíthatatlanná váltak a részegységek. Ez alkalommal, 50 százalékkal több hidraulikus folyadékot adtak a rendszerhez, így remélhetőleg kiküszöbölhető az előző landolás körüli fiaskó.

dscovr_launch_sunset.jpg

Sikeres kilövés!

A szerdai újabb poróbálkozást, ezúttal siker koronázta, ugyanis február 11-én naplementekor, 18 óra 3 perckor sikeresen elstartolt a Falcon 9 űrrakéta, fedélzetén a DSCOVR műholddal, elindítva ezzel a SpaceX magán űrhajós társaság első mélyűri misszióját.

A kilövés rendben zajlott, a szállított műhold föld körüli pályára állt, négyszer akkora távolságban (1 500 000 km) mint a hold. A műhold adatokat közvetít majd például az olyan szélsőséges napkitörésekkel kapcsolatban, amely hatással lehet a villamosenergia-hálózatok működésére, a többi műhold és a föld közötti kommunikációjára, valamint a földünk időjárására.

Az űrhajó fő meghajtóegysége, a szélsőséges időjárási viszonyoknak köszönhetően, ez alkalommal sem tudott minden probléma nélkül visszatérni, bár a célt sikerült 10 méteren belül megközelíteni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr427170987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AttilaBeregi 2015.02.13. 16:21:33

2 sikertelen próbálkozás volt (vasárnap és kedd)

picit félreérthető, amit írtál, mert az előző rakéta a leszállási kísérlet közben semmisült meg (oké, technikailag a leszállás nyilván az indulás után van, de érted, na :) )
süti beállítások módosítása