Gépagy blog

Gépagy blog

A zoomoló kontaktlencse háromszoros nagyításra képes

2015. március 03. - fulopmiklos

A kontaktlencsékkel kapcsolatban több érdekes hír is felröppent az utóbbi időben. Ilyen volt például a cukorbetegeknek kifejlesztett glükózszint-figyelő lencse, a Google pedig beépíthető kamerákkal kísérletezett. A legújabb találmány viszont mindegyiket felülmúlja, ugyanis kacsintásra képes nagyítani és kicsinyíteni.

zoomolo-kontaktlencse.jpg

Az új vizuális segédeszközt Eric Tremblay, a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet munkatársa mutatta be az Amerikai Szövetség a Tudomány Fejlődéséért éves találkozóján Kaliforniában. Az innovatív, új látásjavító rendszer, páratlan a maga nemében. Tulajdonképpen teleszkópos lencsék és egy intelligens szemüveg ötvözete, amely a viselő kacsintását meg tudja különböztetni, ezáltal egyszerűen képes váltani a normál és a nagyított kép között.

A zoomoló kontaktlencse egyenlőre még fejlesztési fázisban van, de alapjaiban változtathatja meg a világon 285 millió látássérült ember életét. Különösen az időskori makula degenerációban (AMD) szenvedőknek lehet nagy segítség. Bár létezik ugyan erre a betegségre látásjavító szemüveg, de az terjedelmes mérete, kinézete miatt rendkívül zavaró, és kevésbé esztétikus.

A kontaktlencse nemrég bemutatott verzióját egy különleges szemüveggel kell hordani - ez ismeri fel a felhasználó kacsintását. Ha nem látja megfelelően a tárgyat a felhasználó, „kacsint” egyet a jobb szemével, így megszakítja egy pillanatra a fény útját, és e jelnek a hatására a kontaktlencsében lévő teleszkóp megindul, és nagyítja a tárgyat. Ha azt akarja a felhasználó, hogy a nagyításból visszatérjen a lencse eredeti állapotába, a bal szemének "kacsintásával" tudja utasítani az eszközt.

A korábbi modellekkel az volt a baj, hogy rövid ideig lehetett őket viselni, mert kevés levegő jutott a szemhez a lencsék alá. Azóta a tudósok kijavították a hibát, a kontaktlencsében apró csatornákat alakítottak ki, amelyek növelik a levegő áramlását a szem felé. Bár a rendszer máris számos, jelentős fejlesztésen esett át az első verzióhoz képest, még mindig vannak kisebb nagyobb problémák, amelyek a tartós viselést akadályozzák.   

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr297236439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása