Gépagy blog

Gépagy blog

A halogén szpotlámpák valós alternatívái

2014. október 17. - fulopmiklos

Manapság valóságos forradalom zajlik a világítástechnikai piacon – a LED-ek minden korábbi becslést felülmúlva hódítanak. A kezdeti bel- és kültéri dekorációs eszközök után ma már gyakorlatilag nincs olyan alkalmazási terület, lámpatest vagy fényforrás, melynek ne jelent volna meg diódás alternatívája. De vajon minden esetben a LED a megoldás arra, ha energiatakarékos és hosszantartó világítást szeretnénk?

philips led spot 1.jpg

A lámpatestek esetében a válasz erre a kérdésre egyértelműen igen – az integrált LED modulos világítótestek hatékonyságukban és élettartamban sok esetben már megelőzték az eddig leghatékonyabb T5 fénycsöves vagy fémhalogén lámpás termékeket. De mi a helyzet a klasszikus izzólámpák kiváltására tervezett, úgynevezett csereszabatos LED fényforrásokkal?

Ezeknél a termékeknél a dióda működtetéséhez szükséges elektronikát egy kisméretű házba kellett préselni, mindemellett tér szükséges ezek megfelelő hűtésének biztosításához. Ráadásul a LED-ek rendkívül koncentrált fényét különböző optikákkal kell szórni úgy, hogy a fény a lámpából minél szélesebb szögben, a hagyományos izzók fényhatását imitálva távozzon. Az integrált elektronikával rendelkező LED lámpák energia-megtakarítása pedig a kompakt fénycsövekével szinte azonos: 80% a fényáram szempontjából egyenértékű izzókhoz viszonyítva. Ilyen tényezők mellett milyen alkalmazásban van létjogosultságuk a LED-eknek?

Általánosan elmondható, hogy hosszú élettartamuknak és gyors felfutásuknak illetve a kapcsolással szembeni relatív érzéketlenségüknek köszönhetően a nehezen hozzáférhető illetve a gyakran kapcsolt lámpatestekben ideális az alkalmazásuk. És van egy terület, ahol az erősen irányított fény és a kompakt méret miatt a LED-ek verhetetlenek – ez a kiemelő világítás. Klasszikus halogén szpotlámpáknak sokáig nem volt alternatívájuk, pedig ezek ugyanolyan „energiafaló” termékek, mint a régi villanykörték. Ráadásul olyan tipikus alkalmazásokban, mint például a szállodai folyosók, gyakran folyamatosan üzemelnek – kiváltásuk energiatakarékosabb megoldásra tehát kézenfekvő.

Philips_LEDspot_5W.jpg

Az elmúlt években kifejlesztett GU10 vagy G5.3 fejelésű LED szpotok méretükben megfelelnek a halogéneknek, hasonlóan kiemelő, koncentrált fénynyalábot hoznak létre, mindezt 80% energiamegtakarítás és legalább 10-20-szoros élettartam mellett. A piacon rengeteg ismert és kevésbé ismert gyártó kínál LED szpotlámpákat a legkülönbözőbb teljesítményben, ígért fényerővel és élettartammal – hogyan különböztessük meg a megbízható termékeket a rossz minőségűektől?

A egyes lámpák összehasonlításánál a fényáram mellett (melyet az új EU jogszabály alapján 2013. szeptember 1-től szpotlámpák esetében 90 fokos térszögben mért lumenérték szerint kell megadni) figyelni kell a színvisszaadásra (a jogszabály szerint 80-as Ra index a minimális elvárás), és azt sem árt tudni, hogy nem forgalmazhatók olyan lámpák, melyek meghibásodása 6000 óra működés után (ami átlagos háztartási alkalmazásban kb. 2 év) nem lehet 10% feletti és fényáram avulásuk nem haladhatja meg a 20%-ot.

Az avulás, azaz a lámpa fényerejének fokozatos csökkenése jelenti a legkritikusabb tényezőt – általában ez szabja meg a termék valós élettartamát is, ami gyenge minőségű termékek esetén gyakran döbbenetesen rövid: bár a lámpa még működik, kezdeti fényének már csak töredékét nyújtja, természetesen változatlan áramfelvétel mellett.

Szintén új szabály, hogy az egyes lámpák színhőmérsékletének 6 MacAdam ellipszisen belül kell lennie, azaz egyazon gyártó azonos típusú termékei között nem lehet az emberi szem által észlelhető színeltérés. Sajnos sok kifogásolható minőségű termék kapható, melynél az egyes lámpák fénye igencsak elüt egymástól – ami például egy szpotlámpák által megvilágított konferencia teremben vagy egy ékszerüzletben igencsak zavaró. Szintén idén szeptembertől kötelező az energiaosztály feltüntetése a hálózati- és törpefeszültségű szpotlámpák esetében is – hasonlóan a háztartási gépektől már megszokott módon itt is az A, A+ jelöli a leghatékonyabb termékeket.

A megfelelő termék kiválasztásánál szempont lehet még az, hogy a világítás installáció szabályozott-e vagy sem – fényszabályozóval nem minden LED kompatibilis és még a dimmelhetők esetében is ügyelni kell a rendszer megfelelő leterheltségére. Érdemes a gyártók utasításait figyelembe venni, esetleg próbát végezni a kiválasztott termékkel, különösen nagyobb mennyiségű lámpa vásárlása előtt.

philips led spot 2.jpg
A halogénekhez hasonlóan a LED szpotok is többféle sugárzási szöggel illetve színhőmérsékletben kaphatók. Az adott alkalmazás dönti el, hogy mi lesz a megfelelő megoldás – otthonok, szállodák, melegebb tónusú enteriőrök esetében a 2700K meleg fehér, a hűvösebb hangulatú terek esetében a frissebb 3000K vagy 4000K semleges fehér színek ajánlottak. A hideg fehér (5000K feletti) színhőmérséklet rideg, kékes, ezek alkalmazása ritkán hoz megfelelő hangulatú eredményt.

A megfelelő termék kiválasztásához tehát körültekintően kell eljárnunk, a csomagoláson feltüntetett adatok valóságáról igyekezzünk próbával, összehasonlítással meggyőződni. Az új jogszabály értelmében a gyártóknak termékeik műszaki adatlapjait publikusan elérhető weboldalon is fel kell tüntetniük – amelyik márkát nem találjuk a (hazai) neten, azt eleve fenntartással fogadjuk.

Írta: Juhász Mónika

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr86798867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Debreczeni Zsolt 2014.10.27. 20:34:51

Nagyon szépen összefogott cikk, de hiányolok egyfajta számszerűsítést
a különböző fényforrások hatékonyságáról.
Szemléltető lenne egy táblázat, ami a forgalomban lévő termékek
fény hasznosítását mutatja W/lm. (izzó, kompakt, normál fénycső, LED, nagyfesz kisülőcső)
Mert az emberek nem nagyon látják sajnos a különbséget.

www.anrodiszlec.hu 2014.10.28. 11:28:06

A témában érdeklődők részére tudnánk ajánlani néhány korábbi cikkünket weboldalunkról:
www.anrodiszlec.hu/article_info.php/articles_id/236
www.anrodiszlec.hu/article_info.php/articles_id/70
www.anrodiszlec.hu/article_info.php/articles_id/252

Ezek konkrét LED fényforrások összehasonlítását tartalmazza, ugyanakkor végső soron mégis tehetünk egy megállapítást, mely szerint vannak olyan fényforrások és világítási formák, amelyek már LED-del is helyettesíthetőek/kivitelezhetőek (pl. családi lakásokban gipszkarton világítások) és vannak olyanok is, ahol még maradhatunk a hagyományosabb fényeknél (pl. utcai fémhalogén lámpák, de a lakásvilágításban is van létjogosultsága a kompakt és halogén izzóknak).

www.led24.hu 2014.10.29. 15:35:08

Nagyon jó cikk, mi készítettünk korábban segítségül egy kalkulátort amit mindenki saját adatival helyettesíthet. Általánosságban kijelenthetjük, hogy a napi 6-8 órát folyamatosan használt LED fényforrásoknál igen korán(kb. 8 hónap) alatt megtérül a bekerülési ár.
www.led24.hu/ismerje_meg_a_ledeket_2/kalk_46

cz.viktor · http://czviktor.hu/ 2015.01.19. 09:05:40

A ledeknél nincsen jobb ez biztos. És ha már ledet veszel legyen prémium kategóriájú.
Erre szerencsére van megoldás: ledceo.eu
süti beállítások módosítása