Gépagy blog

Gépagy blog

Időutazás, avagy egy albán szénbánya mindennapjai

2014. november 12. - fulopmiklos

A felejthetetlen élmény miatt, érdemes egy kis időutazást tennünk 1995-be és bepillantani egy albán bánya mindennapjaiba. Az alábbi videóban megfigyelhető villanyvasút technológiai kvalitása minden képzeletet felülmúl!

A feszültség alatti munkavégzés ebben a szénbányában szinte természetes volt, habár finomam szólva is sajátságos a „szakemberek” munkavédelemről alkotott képe. 

alban_szenbanya.jpg

Érintési távolságon belül van felsővezeték, másképp nem is érné el a kezelő a „kézi” áramszedővel az áramforrást. Jól látszik a videón, hogy az áramszedőt a felsővezeték egy darabjából lecsippentve alakították ki. A villanymotornak feszültséget szolgáltató transzformátort a „kocsiszekrénybe” hackelték, szemmel láthatólag nem oda illik.

A manuálisan beállítható váltó is megsüvegelendő megoldás, amely egy síndarab kézi erővel történő ide-oda mozgatását takarja, ahol apró rúgásokkal történik a további finombeállítás.

A videón az is jól látszik, hogy a menetsebesség szabályozását az áramszedő pálca kontaktjának játékával érte el a mozdony „vezére”. Szintén beszédes a csille kerekei alól (1:56) kicsapó szikraeső, amely jól jelzi, a munkabiztonság magas szintjét. A feszültség alatti munkavégzés eme formája mindenképp tankönyvbe illő és az utókor számára okulásképpen megőrizendő.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr916873255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

delejezoe 2014.11.21. 16:36:35

Az ön szerint transzformátor? :)

csedársajt 2014.11.27. 20:07:57

Szerintem örültek, hogy nem a hátukon kell vinni a szenet, vagy esetleg nem nekik kell a csillét tologatni.

Ezek egyébként iso eu és stb konform megoldások bármely jelenlegi indiai elektromos hálózathoz képest, de szerintem kínában is vannak szép dolgok, csak a nagy népköztársaságbol nem annyira áramlik még kifelé a történet..
süti beállítások módosítása