Gépagy blog

Gépagy blog

Napenergia meghajtású repülővel a Föld körül

2015. január 14. - fulopmiklos

A világ első napenergiával hajtott repülőgépe, a Solar Impulse 2015-ben kísérletet tesz, hogy elsőként kerülje meg a Földet tisztán napenergia felhasználásával.

Azt követően, hogy a Solar Impulse prototípusa nyolc világrekordot állított fel, amikor elsőként szelte át a két kontinens közötti légteret, majd átrepülte az Egyesült Államokat, Bertrand Piccard és André Borschberg elérkezettnek látja az időt, hogy a vállalkozásukat 2015-ben egy világkörüli repüléssel koronázzák meg.

solraimpulse.jpg

Repülés a világ körül

Az öt hónapra tervezett, a Föld megkerülését célzó repülések 2015 március elején kezdődnek és 2015 július végéig tartanak. A napenergia-meghajtású repülőgép első földkörüli repülésének bázisa Abu Dzabiban, az Egyesült Arab Emírségek fővárosában lesz, így a gép innen indul, és ide fog visszaérkezni a világkörüli útjáról.

Az útvonal

A gép elrepül a Perzsa-öböl sivatagai felett, majd a veszélyes indiai monszunt kikerülve átrepül a kínai nagy fal felett. Ezt az etapot két óceán feletti átkelés, majd visszatérnek az indulás helyére, a Perzsa-öbölbe.

A Solar Impulse jelenleg az Abu Dzabiból induló repülőút etapjainak egyeztetését végzi. A gép a 2015 júliusára tervezett Abu Dzabiba történő visszatérése előtt leszáll majd Ázsiában, az Egyesült Államokban, Dél- és Észak-Európában, valamint Észak-Afrikában is.

solar-impulse-golden-gate.jpg

Repüléstörténeti esemény

Mint minden, a történelemben elsőnek számító vállalkozás esetében, most sincsenek viszonyítási pontok. Mint korábban, most is számos kihívással fog az út során felmerülni, ami elengedhetetlenül arra készteti a résztvevőket, hogy kitolják a technológiai, az emberi és a navigálási teljesítmény határait.

A Solar Impulse 2-t a svájci Payerne repülőteréről teherszállító repülőgéppel szállítják Abu Dzabiba, ahol bemutatják majd a World Future Energy Summit (WFES) energiacsúcson. A szállítás egy 2 hétig tartó folyamat, amely során az 1500 kg tömegű repülőgépet főbb elemeire bontják, amely így jut el és kerül ismét összeállításra a 6213 kilométerre lévő Abu Dzabiban.

A nagy ívű vállalkozás mögött két vállalkozó szellemű férfiú áll: Bertrand Piccard, aki tagja volt annak a csapatnak, amely 1999-ben hőlégballonnal elsőként kerülte meg a Földet leszállás nélkül, és társa Andre Borschberg, aki tavaly az első Solar Impulse repülővel kelt át Amerika felett. Ez a két férfi ül majd a Solar Impulse 2 pilótafülkéjében, amikor a jövőre megkísérlik körülrepülni a Földet, akik felváltva vezetik majd a gépet az együléses pilótafülkéből.

A tervezett út hossza 35 000 km, a repülési idő kb. 500 óra, az út 10 etapra lesz bontva, amelyek közül néhánynak az időtartama meghaladja az 5 nappalt és éjszakát.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr267067559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

duwad 2015.01.14. 22:35:40

Nem jó ötlet!
Most amikor a napelembe is környezetvédelmi díjat épített a fityisz!
Magyarországot ezek szerint elkerüli.
süti beállítások módosítása