Gépagy blog

Gépagy blog

1000 V-ig minden termékdíjköteles lett!

2015. január 28. - fulopmiklos

Már senkinek nem jelent újdonságot, hogy a napelemek január elsejével termékdíjkötelesek lettek, hiszen hallhattunk róla eleget, azonban napelemeken túl is van élet, azaz akad a díjköteles körbe bevonható elektromos eszköz, elektronikai berendezés, amely nem kerülte el a jogalkotó figyelmét, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy eddig elkerülte azt.

termekdijkoteles.jpg

Az alábbi felsorolásban kiemeltünk néhány olyan 2015. január 1-jétől termékdíjkötelesnek minősülő, a villamos szakmát érintő termékkört, amelyek 2015. január 1-je előtt nem voltak termékdíjkötelesek.

- Elektromotor és elektromos generátor (az áramfejlesztő egység – aggregát – kivételével).

- Elektromos áramfejlesztő egység (aggregát) és forgó áramátalakító.

- Elektromos transzformátor, statikus áramátalakító (pl. egyenirányító) és induktor.

- Legfeljebb 1000 V feszültségű elektromos áramkör összekapcsolására vagy védelmére, vagy elektromos áramkörbe vagy azon belüli összekapcsolásra szolgáló készülék, (pl. kapcsolók, relék, olvadóbiztosítékok, túlfeszültség-csökkentők, dugaszok, foglalatok, lámpafoglalatok és más csatlakozók, csatlakozódobozok) optikai szálakhoz, optikai szálból álló nyalábokhoz vagy kábelekhez való csatlakozók.

Míg az első két pontban (a törvényben 14. és 15. pont) a jogszabályalkotó nagyvonalúan különválasztotta és külön tételként kezelte a generátort és az aggregátot, addig a 29. pontban egy kalap alá vett gyakorlatilag minden villamossági terméket 1000 V-ig, egy igen széles kört lefedve.

A kazánok is!

Szintén egy jelentős szegmens, amely bebocsátást nyert a környezetvédelmi termékdíj-köteles áruk egyre bővülő csoportjába az elektromos vezérlésű kazánok köre. Ezzel újabb termékkör kerül lefedésre a törvény álltal, hiszen nem csak az elektromos kazánok, de  a szilárdtüzelésű készülékek is fennakadtak a rostán.

A környezetvédelmi termékdíj-köteles elektromos eszközöket, elektronikai berendezéseket felsoroló rész a 2011. évi LXXXV. törvény 1. mellékletének f) pontjában található, érdemes átpörgetni.

A bejegyzés trackback címe:

https://gepagy.blog.hu/api/trackback/id/tr447113983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aemeek 2015.02.11. 10:24:05

Én csak arra volnék kíváncsi, a termékdíjköteles listát vajon honnan kopizták a törvénybe ? :)

NEM INKÁBB A MAGÁT A TÖRVÉNYALKOTÁST KELLENE PROGRESSZÍV ADÓVAL SÚJTANI ILYEN PÉLDÁK UTÁN ???

aemeek 2015.02.11. 10:50:29

@aemeek: Hordozható személyi hívó ?
Van még ilyen ? Persze, hogy van ! "Szociális riasztó a MultiCom Kft.-től"
Nem történt más, minthogy végignézték az összes hazai gyártó mindenféle termékét és sorra vették őket... hogy EGY CÉG SE LEGYEN, AKI VÉLETLENÜL AZ ADÓZÁSBÓL KIMARAD !

bagir 2015.04.18. 14:51:15

A lézerblokkoló kivétel
süti beállítások módosítása